Článek Meruňkové domečky, datlové lanýžky a další zdravé nepečené cukroví s tipy na zdravé nepečené cukroví zabodoval, a tak je tu jeho následovník. I tentokrát jsme vytvořili výborné cukroví a hlavně krásnou předvánoční atmosféru. Setkat se a povídat si, sdílet to, co se nám podařilo a jaký byl uplynulý rok – není tohle opravdový smysl Vánoc? Pojďte se tedy inspirovat tím, co jsme při našem povídání vytvořili.
Určitě vám budou chutnat Anetiny střapaté vločky, Pavlínina pohanková princezna, Mirovy kokosové bomby i moje ostatní dobroty. Opět tu nenajdete přesné gramáže, zkuste to nadávkovat “přiměřeně” podle vaší intuice. Pokud jste předzásobeni správnými ingrediencemi, většinu cukroví můžete zvládnout třeba až na Štědrý den při dopoledním sledování pohádek. A když se vám nějaký kousek nepovede, můžete to rovnou strčit do pusy. Nepečené dobroty ale nejsou určené na dlouhé skladování. Jsou ale tak dobré, že vám asi nikde dlouho zavazet nebudou 🙂 Pojďme tedy na recepty:
Střapaté vločky
1 hrnek vloček, půl hrnku kokosového oleje, skořice, muškátový oříšek, rozinky, datle/datlová pasta, kůra z bio citronu a bio pomeranče, a trochu kardamonu.
Vše smíchat, uválet kuličky a můžeme obalit v karobu.
Pohanková princezna + rawfaelo
Naklíčená pohanka + datle + kokos + kakao + rýžový sirup + snížek je pořádně rozmixovaný kokos + pár kešu
(z této hmoty jdou dělat i kuličky rawfaelo)
Kokosové bomby alias rafaelo
Kokos, kokosový olej, kokosové mléko, kešu, mandle
Všechny suroviny rozdrtit v mixeru na hmotu, doprostřed dát mandli a udělat kuličky
Cizrnové kuličky
250 g cizrna (namočit přes noc), datlová pasta (namočené datle a rozsekané), lískové ořechy (opražené – dát do trouby na 150 stupňů a počkat až popraská slupka, pak jí jednoduše odrolit – mňamózní), vánoční koření (skořice, kardamon apod.)
Cizrnu uvařte, slijte část vody – čím více jí tam necháte, tím tekutější to bude, smíchejte s datlovou pastou, rozdrťte v mixeru, rozsekejte opražené oříšky a smíchejte s cizrnou s datlemi. Promíchejte dohromady, udělejte kuličky.
Fazole v kakaovém kabátku
Dost podobné jako cizrnové kuličky. Tady jsou ale hlavní surovinou fazole mungo 250g, opět je namočte přes noc a pak vařte alespoň 45 min se sušenými meruňkami (cca 10ks) a hrozinkami. Až jsou fazole vařené, rozdrťte v mixeru, smíchejte s opraženými lískovými oříšky. Jen málokdo pozná, že jsou to fazole. Můžete ještě zjemnit pastou tahini. Lze obalit třeba v sezamu. Dá se tím i slepovat cukroví místo marmelády.
Kokosové lanýžky
Datle 250g, kokos 500g, nepražené kakao nebo karob
V jednoduchosti je síla. Namočte datle nebo je namelte, namleté nebo rozsekané datle na pastu smíchejte s kokosem a obalte v kakau nebo karobu. Delikátní, božské, jednoduché. Pro zvýšení výživové hodnoty lze přidat nějaký protein – třeba hrachový nebo Super vegan protein od Iswari.
Bonus: Vánoční salát
4 mrkve, 2 petržele, půlka většího celeru, 3 topinambury – koupíte na farmářských trzích, 2 větší kyselé okurky od mamky (nejsou raw, nemusí být), 1 jablíčko, 1 cibule, pasta tahini, vlašské ořechy.
Mrkev, petržel, celer, topinambury, kyselé okurky, jablíčko a nakonec i cibuli nastrouháme nahrubo, můžeme ochutit lákem z okurek nebo solí pepřem, octem, místo majonézy dáme dvě tři lžíce tahini, aby nám to trochu lepilo, hrst vlašských ořechů. Miluju to a dělám si tenhle salát i během roku, ale nejvíc v zimě, protože mi připomíná Vánoce. Vždycky mi totiž chutnala zelenina, kterou mamka připravovala na bramborový salát a trochu mi tam překážely brambory, tak jsem je z toho vyndala a dala místo nich topinambury.
Nepečené cukroví neoceníte jen na Vánoce, ale po celý rok. Mějte proto doma vždy zásobu semínek, ořechů a sušeného ovoce. Velký výběr menších i větších balení najdete v eshopu Grizly.cz.
Milujete raw krekry, ovocné rolky, zeleninové chipsy? Se sušičkami G21 si je můžete dopřát každý den.