Vánoce jsou tradičně spojeny s přejídáním a spoustou nezdravého jídla. Ale může to být i jinak. Báječně chutnající cukroví ale můžete vytvořit i bez mouky, másla a pečení.
Jak na nepečené veganské cukroví
Základními surovinami na nepečené veganské cukroví jsou pomleté, ideálně předem namočené, ořechy/semínka a sušené ovoce, které nejen dodá sladkost, ale také fungují jako bezvadné pojivo. Obojí smícháme v míse na lepivou směs a můžeme přidat také různé sladké voňavé koření – skořici, kardamom, vanilku, perníkové koření a podobně.
Recepty, které najdete níže, nemají uvedené množství kolik gramů čeho dát. Dobrou radou je dát tam od všeho přiměřeně, jistě pamatujete na výrobu lívanců z pohádky Byl jednou jeden král. Prostě se pusťte do tvoření (vtáhněte do něj všechny, kteří jsou zrovna okolo), zkazit to dost dobře ani nemůžete. Když už se vám nepovedou tvary, nastříkejte to do košíčků jako je tomu u “Rozinkových chomáčků”.
A hlavně, raw cukroví má jednu velikou výhodu – kdykoliv a jakékoliv fázi tvoření můžete “těsto” jednoduše sníst. Na druhou stranu, zvláště použijete namočené ořechy, má cukRAWí krátkou trvanlivost, podle druhu maximálně 2-3 dny (při uchování v lednici). Jeho příprava je ale natolik rychlá a snadná, že si je můžete přichystat takřka kdykoliv.
Raw meruňkový domeček
- meruňky nesířené, ideálně bio
- rozinky nesířené, ideálně bio
- banány sušené nebo čerstvé
- pohanka
- vlašské ořechy
Večer předem namočíte do vody pohanku, stejně tak vlašské ořechy, sušené meruňky a hrozinky. Namočenou pohanku rozdrtíte v mixeru spolu s namočenými vlašskými ořechy a přidáte tam sezam. Tím vytvoříte “těsto”. Namočené hrozinky a meruňky také rozdrtíte v mixeru a budete je pak používat jako náplň domečku. A nakonec banán, sušený nebo čerstvý, ten bude tvořit základnu.
Použijte formičku na vosí úly, vysypete si ji pokaždé sezamem, napěchujete tam “těsto”, uděláte dírku, dáte dovnitř rozdrcené meruňky s hrozinkami a celé to postavíte na banán. Na spodní stranu čerstvého banánu můžete dát také sezam, aby se vám to nelepilo na talíř. A pak už to jenom celé vezmete a hodně otevřete pusu a celý domeček tam šoupnete a vychutnáváte.
Šumavský kokos
- kokos sušený
- tahini nesolené
- pohanka
- některý z hustějších rostlinných sirupů – agávový, kukuřičný atd.
- kardamon mletý
Pohanku opět namočíme přes noc, ráno smícháme v mixéru s rostlinným sirupem. Řídké “těsto” zahustíme kokosem a nakonec to zjemníme pastou tahini. Uděláme kuličky a obalíme v kokosu.
Rozinkovo-perníkové chomáčky
- vlašské ořechy přes noc namočené
- rozinky přes noc namočené, nesířené
- perníkové koření
Vlašské ořechy smíchejte s namočenými rozinkami v mixéru a rozdrťte, přidejte perníkové koření. “Těsto” může být řidší, dejte ho do sáčku na zdobení a nastříkejte do košíčků. Na dno můžete dát nějaká semínka (sezam, lžené semínko, slunečnicové), aby se to nelepilo na košíček.
Rendez-vous “Když se švestka potká s ořechem”
- namočená slunečnicová semínka
- vlašské ořechy
- pár namočených sušených švestek (ne moc, aby drželo tvar)
Vše rozdrťte v mixeru, vytvořte těsto tak, aby se vše spojilo, rozválejte na tenkou placku a vykrajujte. Dozdobte kakaem, oříšky ( šlo i slepovat jako linecké např. pomocí datlí či datlového sirupu).
Jarní políbení
Použijte stejné “těsto” jako na Šumavský kokos a přidejte do něj navíc lahodný prášek ze zeleného ječmene. Přiměřeně, barví velmi výrazně. Kuličky pak obalte v sezamu. Vznikne tak nová dimenze zdravého cukroví, která přitáhne pozornost na každém talíři.
Datlové lanýžky
- strouhaný kokos
- vypeckované datle
- nepražené kakao
Jeden sáček strouhaného kokosu (250g) spojit s asi hrstí namletých datlí. Udělat kuličky a obalit v nepraženém kakau. Jednoduché, prosté, božsky sladko-hořké, delikatesní.
Ořechové neotálky
- vypeckované datle
- oříšky (mandle, lískové ořechy)
- kokos, sezam na obalení
Datle namočíme přes noc do vody, vodu ráno slijeme (popř. necháme jen trochu pro lepší rozmixování) a rozmixujeme na lepivá “povidla”. Ořechy (pro lepší stravitelnost nejlépe také namočené) rozmixujeme nahrubo. Smícháme ve větší misce, doporučuju přidávat datle do ořechů po menších dávkách a zkoušet konzistenci, která by měla být trochu tužší. Tvarujeme kuličky, které obalujeme v kokosu, sezamovém semínku nebo třeba namletém máku.
Tip: Příliš datlí způsobuje, že je pak směs příliš měkká a kuličky špatně drží tvar. Je potřeba těsto zahustit např. strouhaným kokosem, nejideálněji pak trochou rozmixovaných lněných semínek, které skvěle táhnou vodu a po namočení jsou výborným pojivem. A na závěr ještě připomínka: stejně jako všechno další raw cukroví je dobré příliš neotálet s konzumací.
Sháníte semínka, ořechy a sušené ovoce v dobré kvalitě a za fér cenu? Velký výběr menších i větších balení najdete v eshopu Grizly.cz.
Milujete raw krekry, ovocné rolky, zeleninové chipsy? Se sušičkami G21 si je můžete dopřát každý den.