Zázvor je koření získané z oddenků zázvoru pravého a už po tisíciletí hraje významnou roli v čínské a indické medicíně i kuchyni. Za jeho léčebnými i výraznými chuťovými přednostmi stojí éterické oleje, zázvorová silice a “pálivá” látka zvaná gingerol, chemickým složením podobná látka ke kapsaicinu, vyskytujícím se v chilli.
Jaké jsou jeho léčivé přednosti? Pomáhá při žaludečních a zažívacích potížích (nevolnosti, nadýmání) třeba i tím, že podněcuje tvorbu trávicích šťáv, působí antibakteriálně a protizánětlivě a jeho pálivá chuť výrazně zahřívá tělo. Po sportovní aktivitě pomáhá rychleji odbourat laktát ze svalů. Při chřipce a nachlazení pomáhají zázvorové koupele, napařování a čaj. V neposlední řadě je také vyhlášeným afrodiziakem.
Zajímavost: na české wikipedii najdete fotku rekordního zázvoru, který vážil 11, 5 kilogramů.
Zázvor v kuchyni
Čerstvý, sušený, vařený i nakládaný zázvor působí příznivě na lidské zdraví. V léčitelství se využívá především čerstvý, najemno nastrouhaný nebo nakrájený ve formě odvaru či čaje. V kuchyni se používá sladkých i slaných pokrmů.
Nejčastější použití zázvoru
- po polévek
- hlavní jídla především asijská kuchyně – např. indický dhál, různé číny
- pickles – nakládaná zelenina
- zázvorky – zázvorové sušenky
- zázvorový čaj
- zázvorová limonáda
- zázvorové pivo
Zázvorový čaj
Velikost zázvoru volíme podle pálivosti. Já dávám obvykle 2cm zázvoru, tlustého v průměrů asi 3 cm, a 1 litr vody. Zázvor oloupeme a nastrouháme. Zalijeme jej 1 litrem horké vody a necháme 5 – 10 minut louhovat. Nejsilnější účinky má čaj neslazený. Pokud jej chcete osladit, můžete použít med (pokud jste vegani, pak některý z rostlinných sirupů) nebo třtinový cukr.
S citrónem nebo bez něj?
Obvyklým způsobem dochucení zázvorového čaje či limonády je citrónová šťáva. Od jejího použití v tomto případě ale některé zdroje odrazují. Proč? Zatímco zázvor je potravina typicky zahřívací, citrón stejně jako další tropické ovoce, vyvolává v těle opačný efekt – ochlazování. Já osobně si citrón do čaje nakapat neodpustím, zázvor má vždycky navrch.
Zázvorová limonáda
Velikost zázvoru opět volíme podle pálivosti. Oloupeme ho a nastrouháme do džbánku. Přidáme 2 lžíce třtinového cukru, šťávu z poloviny většího nebo jednoho menšího citrónu. Mátu (obzvláště výborná je mojito máta) promneme v prstech a přidáme do džbánku. Přilejeme 200 ml vody a vše rozmícháme. Dolijeme do 1litru vodou nebo sodovkou. V létě přidáme i kostky ledu. Obzvláště výborná limonáda je z vodního kefíru, je přirozeně perlivá a obsahuje řadu cenných látek.
Zázvorové pivo
Receptů na zázvorové pivo najdete na internetu spoustu, ale to pravé je ve skutečnosti fermentovaná zázvorová limonáda. Je příbuzná nápojům, jako je kombucha nebo vodní kefír z tibi krystalů, a stejně tak obsahuje malé množství alkoholu (okolo 0,5 – 1%). Proto se jí říká pivo. Jak ji vyrobit? Potřebujete na ni šťávu z nastrouhaného zázvoru, cukr a kulturu GBP (Ginger Beer Plant). Ta bohužel není snadno sehnatelná. Štěstí můžete zkusit na webu Fermentarum.cz, kde najdete i podrobný návod na udržování.
Velmi věrnou chuť zázvorového piva ale můžete získat i sekundární fermentací kombuchového nápoje. Jednoduše stočíte kombuchu o den až dva dříve (když je ještě sladší chuti) do tlustostěnných skleněných nebo PET lahví, přidáte nastrouhaný nebo na malé kousky pokrájený zázvor, utáhnete zátku a necháte ještě dva dny při pokojové teplotě dokvasit. Jen pozor při otvírání lahve, obsah může být díky CO2 značně natlakovaný.