Znáte umeocet? Skvěle dochutí omáčky, polévku, čočku na kyselo i saláty

Umeocet

Umeocet patří mezi skvělá dochucovadla, typická pro japonskou kuchyni. Do světa se rozšířila se zájmem o makrobiotickou stravu. Je vedlejším produktem při fermentaci peckovitých plodů stromu ume. Tento ovocný strom je odrůdou meruňky, ale snad pro svůj tvar a také anglický termín ume plum vinegar se pro umeboshi vžilo označení švestičky a pro tekutinu z nich ocet.

Ve skutečnosti však o pravý ocet, jako je například ten jablečný, nejedná. Neobsahuje totiž kyselinu octovou, ale kyselinu citrónovou. Umeboshi se hned po sklizni prosolí a nechávají několik dní sušit na slunci. Poté se nakládají do slaného nálevu společně s listy shiza, které zlepšují jeho konzervační účinky a dodávají nálevu karmínově červenou barvu. Umeboshi se poté vyjmou a prodávají jako samostatný produkt. A právě zbylá tekutina se pak stáčí do lahví a prodává jako umeocet. Má slano-kyselou chuť a jeho příjemná vůně připomíná rybíz.

Kam můžete umeocet použít? Tam, kde potřebujete spojit slanou a kyselou chuť. Například:

  • do tradiční čočky na kyselo, kulajdy, koprové omáčky
  • pro výrobů dresingů, zálivek či marinád
  • pár kapek příjemně oživí a chuťově doladí i mnohé polévky a hlavní jídla
  • pro výrobu láku na nakládání kvašené zeleniny
  • rozmíchaný ve sklenici vody je příjemným společníkem do letních veder

Do kulajdy, do čočky na kyselo, do salátů. A v létě pár kapek do vody. Ume ocet si zamilujete. Kupte si ume ocet v eshopu Grizly.cz.

Tagy: Dochucování Umeocet   Kategorie: Potraviny

 

Autor článku
Pavel OvesnýJmenuji se Pavel Ovesný a veganství se věnuju 17 let. Založil jsem web Vegmania.cz a natočil kurz Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst rostlinně pestře a zároveň chutně. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí vašeho domova. Zjistěte víc

Související články