Spirulina

Spirulina

Spirulina není řasa, ale sladkovodní sinice. Nachází se v jezerech v tropických a subtropických oblastech. Její popularita v posledních letech ale mnohonásobně převyšuje poptávku, proto se pěstuje (především v Japonsku). Řadí se společně s chlorellou a nápoji z mladých obilovin mezi tzv. zelené potraviny.

Spirulina obsahuje závratných 50 – 60 procent dobře stravitelných bílkovin (obsahuje až 18 různých aminokyselin včetně všech esenciálních) a patří tak mezi nejlepší přírodní zdroje proteinů vůbec. Zastoupeny jsou v ní karotenoidy včetně beta-karotenu, chlorofyl, vitaminy B1, B2, B3, B6, B9, vitamin C, vitamin D, vitamin A a vitamin E a minerální látky jako železo, draslík nebo jód.

Dostupná je ve formě prášku nebo slisovaná do tablet smaragdové barvy. Prášek můžete rozmíchat ve vodě a připravit si zelený nápoj, nebo jej přidat do smoothies. Tablety se konzumují samostatně před jídlem, 6-12 tablet 2x denně.

Tagy: Spirulina   Kategorie: Potraviny

 

Autor článku
Pavel OvesnýJmenuji se Pavel Ovesný a veganství se věnuju 17 let. Založil jsem web Vegmania.cz a natočil kurz Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst rostlinně pestře a zároveň chutně. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí vašeho domova. Zjistěte víc

Související články