Pro někoho jsou její oranžové květy jen ozdobou balkónů či zahrad, pro jiné platí za užitečnou léčivky i vítané zpestření kuchyně. Řeč je o lichořeřišnici, původem jihoamerické rostlině, jenž postupně osídlila prakticky celý svět a v plané podobě se šíří dále i bez lidského zásahu. Využíváme z ní především květy (které můžeme nasušit do zásoby na zimu) a listy.
Lichořeřišnice je známá především jako přírodní antibiotikum. Má silné léčivé účinky a zároveň narozdíl od průmyslových léčiv podobného typu je ohleduplná k mikroflóře zažívacího traktu. Vyhlášená je také při léčbě zánětů močových cest a ledvin i horních cest dýchacích. Používá se též jako pomoc při padání vlasů, proti lupům, při různých vyrážkách či hojení ran.
Dalším důvodem, proč si ji vysázet do truhlíku nebo na záhon, je její využití v kuchyni. Její mladé listy i květy se pro mírně pikantní chut hodí například do salátů nebo jako barevná obloha k různým rizotovým či těstovinovým jídlům.