Hlíva ústřičná – kraluje v rizotech i držkovce, zkuste z ní báječnou paštiku

Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná patří mezi nejznámější komerčně pěstované jedlé houby. Podobně jako například Jidášovo ucho či shitake patří mezi houby dřevokazné, jimž jsou kromě chutnosti a výborných nutričních vlastností přičítány i léčivé účinky. Obsahuje látky zvané betaglukany, které podporují imunitu, obranyschopnost organismu a likvidují volné radikály. Kromě nich v hlívě najdeme mimo jiné bílkoviny, minerály (železo, zinek, fosfor, selen a další) ale i vitaminy C či skupiny B.

Většina prodávaných hlív se pěstuje uměle. Najít ji můžete i v přírodě, i když se to nepoštěstí jen tak leckomu. Roste od začátku podzimu až do zimy, na živých nebo odumřelých kmenech listnatých stromů, především na bucích, ale také na vrbách, ořešácích, břízách nebo topolech. Najdete ji obvykle ve větším trsu a proti kupované bývá pevnější a křupavější (vyzkoušejte z ní recept na gyros, který najdete níže).

Pro pěstování v domácích podmínkách se prodává blok naočkovaný substrátu, který podle návodu udržujete ve vhodných podmínkách, vlhčíte a hlívu je pak možné sklízet v několika vlnách. Pro tento účel se prodávají i exotičtěji vypadající druhy hlív, jako je hlíva citrónová nebo hlíva růžová.

Pokud se vám v kuchyni objevilo větší množství hlívy, myslete na zimu – hlíva je vhodná k zamražování a ani se nemusíte bát, že by po rozmrazení ztratila své kvality. A pokud v mrazničce nemáte zrovna místo, hlíva se dá také usušit nebo zavařit.

Hlíva na buku

Hlíva na talíři

Využití hlívy v kuchyni je všestranné – výborná je orestovaná, pečená v troubě, dušená v omáčkách, populární je také hlívová držkovka. Zejména z nožek a tužších částí se po usušení vyrábí rozemletím na prášek výborné koření do omáček a polévek.

Jako všechny houby jsou skvělé ve spojení s obilovinami. Mým nejoblíbenějším receptem z hlívy je v kombinaci s bulgurem a uzeným tempehem. Avšak také rizotu hlíva sluší. Během půl hodinky si můžete vykouzlit třeba rizoto s hlívou a cuketou.

Oblíbený houbový guláš z hlívy ústřičné má mnoho podob a uvařit si jej můžete třeba na chatě v jednom hrnci. Je s ním málo práce, nezašpiníte moc nádobí a je skvělou volbou, jak potěšit jedním jídlem vegany i nevagany. Doma si s gulášem můžete trochu více vyhrát a zkusit pečený guláš ze seitanu a hlívy s ovesnými noky.

Kuskus s hlívou ústřičnou

Gyros z hlívy

Chcete hlívu sebou na výlet nebo na svačinu? Připravte ji jako gyros a zabalte ji do tortil. Postup je jednoduchý a nezabere příliš času. Střední cibuli oloupeme a pokrájíme nahrubo. Na pánvi rozpálíme olivový olej a na středním ohni smažíme cibuli. Mezitím si očistíme hlívu, rozebereme ji a pokrájíme na delší proužky. Jakmile cibule začne sklovatět, zvýšíme plamen a několik minut zprudka osmahneme hlívu. Na závěr přidáme gyrosové koření a podle chuti dosolíme a opepříme.

Torilu nahřejeme na suché pánvi, aby změkla a dovnitř zabalíme hlívu s vaší oblíbenou zeleninou, pokrájenou na malé kousky. Mohou to být například rajčata, paprika, polníček, rukola, baby špenát a podobně. Pokud máte rádi výraznější chutě, můžete přidat také trochu sojanézy nebo bílého rostlinného jogurtu.

Pomazánka z hlívy ústřičné

Z této houby vyrobíte také jemnou hlívovou pomazánku, která díky své jemné struktuře bývá prohlašována za rostlinnou alternativu paštiky. Na pánvi na oleji orestujte cibuli do sklovata, přidejte očištěný a pokrájený větší trs hlívy, lžičku drceného kmínu (a volitelně také lžičku koření z namletých sušených hub). Podlejte trochou vody a nechejte podusit, dokud nezměkne. Do stolního mixéru vložte vlašské ořechy a rozmixujte je na hrubější prášek. Přidejte cca půl lžíce misa a směs z pánve. Rozmixujte zcela do hladka. Na chlebu ji dozdobte čerstvou petrželí či pažitkou. V lednici vydrží 2 dny.

Polévka z hlívy ústřičné

Polévka z hlívy ústřičné

Jak již bylo zmíněno, velkým oblíbencem je polévka “držkovka”. Abych se přiznala, nikdy jsem pravou držkovku nejedla, takže chuťovou shodu nemůžu posoudit, ale za to můžu říct, že tahle polévka je ideální na zimní chladné dny, ve kterých vás zahřeje a udělá z hlívy vašeho oblíbence.

Suroviny:

  • 500 g hlívy ústřičné
  • 2 mrkve
  • půl celeru
  • 1 menší petržel
  • 2 cibule
  • olej
  • 1 lžíce sladké mleté papriky
  • koření: sušená majoránka, libeček a sůl
  • 2 lžíce hladké mouky

Postup:
Očištěnou mrkvev, celer a petržel nakrájíme na větší kousky, zalijeme 1,3 litry vody a necháme cca 45-60 minut vařit. V druhém hrnci si na oleji zpěníme na drobno nakrájenou cibulku. Mezi tím očistíme hlívu a nakrájíme ji na vetší nudličky a jakmile cibulka zesklovatí, přidáme k ní hlívu a zlehka restujeme cca 5 minut. Během tohoto restování postupně přidáme veškeré koření. Poté zalijeme vývarem z kořenové zeleniny.

Uvařenou zeleninu nakrájíme na malé kousky a přidáme k polévce (tady záleží na vašich preferencích, jestli přidáte všechnu zeleninu nebo dle vaši chuti jen její část- správně jsou všechny varianty. Záleží, jestli chcete polévku spíše lehčí nebo hutnější). Necháme vařit 15 minut. Do hrnečku dáme dvě lžíce hladké mouky a k ní vlažnou vodu (cca 50 ml) – aby výsledná konzistence byla stále tekutá, ale ne vyloženě řídká. Za stálého míchání přilijeme do polévky a necháme provařit dalších 10 minut. Na talíři můžeme dozdobit za pomocí čerstvých bylinek a slunečnicových semínek.

Natálie Hrubá   26. 01. 2024   Tagy: Hlíva ústřičná   Kategorie: Potraviny V kuchyni

Související články