Avokádo je v ovocné říši dosti vyjímečné: obsahuje totiž až 20 procent tuku (z valné části ve formě zdraví prospěšných mono nenasycených mastných kyselin) a okolo 4 procent bílkovin, tudíž také vysokou kalorickou hodnotu (okolo 840 kJ/100g). Dalšími důležitými látkami v tomto ovoci jsou karoteny a vitamin E, silné antioxidanty, díky kterým se avokádo často řadí mezi tzv. superpotraviny. Obsahuje také vitamin C a vitaminy skupiny B, zejména pyridoxin – B6 a thiamin – B1. Z minerálních látek má nejvíce draslíku, dále vápník a hořčík, v menší míře také fosfor, železo či měď.
Pro konzumaci si vybíráme hladké, zralé, na omak lehce změklé plody. Protože na takové není zrovna snadné narazit, vybereme si pevnější avokáda, která necháme dozrát doma v teple. Plod poté rozkrojíme podélně, vyjmeme pecku a vnitřek vydloubeme lžičkou. Pokud využijeme jenom jednu polovinu, druhou zakapeme citrónovou šťávou, která zabrání oxidaci. Avokádo se skvělé v receptech živé stravy jako alternativa másla nebo smetany. Tradičním pokrmem z něj je mexická omáčka guacamole.