Arašídy (často také nazývány jako burské oříšky nebo lidově buráky) jsou plodem podzemnice olejné a jak už název napovídá, rostou pod zemí. Všeobecně jsou považovány za ořechy, byť jde z botanického hlediska o luštěninu. Nejblíže z nich mají k sóji. Stejně jako ona se mohou pochlubit slušným zastoupením bílkovin i tuků. Bílkovin obsahují okolo 25%, tuků ještě jednou tolik. Z mastných kyselin jsou v nich zastoupeny především ty mononenasycené (23%) a polynenasycené (13%). Z vitaminů je zajímavý především obsah vitaminů skupiny B, z minerálů pak především trojice vápník, draslík, horčík.
Arašídy jsou zároveň problematické jako alergen a potenciální zdroj plísní. Problematický je v nich výskyt toxických aflatoxinů, které nelze zlikvidovat pouhým ošetřením vysokými teplotami, jako v případě mnohých mikroorganismů. Klíčové je tak vybírat si dobrý zdroj. Méně problematické jsou z tohoto pohledu neloupané buráky. Čerstvé chutnají podobně jako fazole, známé lahodné chuti dosáhnou teprve pražením – ovšem ještě smažené a vydatně osolené zrovna nepatří mezi zdraví prospěšné.
Arašídy na talíři: vcelku, nasekané i rozmixované jako arašídové máslo
Burské oříšky jsou v tuzemsku nejproslulejší jako mlsání k televizi, jejich nutriční hodnoty je vybízí používat častěji. Především v zámoří je populární burákové máslo k namázání na chleba či tousty, nejen mezi běžnou populací, ale jako zdroj bílkovin i mezi sportovci, především mezi příznivci posilování. Namazat si ho můžete ale také na kousky ovoce ke snídani. Může být také základem pomazánky na způsob nutelly. Zkuste přidat čokoládu či karob a lžíci tekutého sladidla (jako je třeba rýžový nebo datlový sirup).
Arašídové máslo se hodí také pro zlepšení různých exotických omáček. Tou nejznámější bude arašídová omáčka k namáčení jarních závitků, dochucená shiro misem (které je na rozdíl od ostatních druhů misa laděné spíše do sladka). Z oříškových másel je rozhodně nejsnazší na domácí výrobu. Nejdříve jej rozmixujete na hladký prášek, tekutět začne podle výkonu mixéru už po 2-3 minutách mixování. Část nahrubo posekaných oříšků si dejte stranou a vraťte je zpět, až je máslo tekuté. Občasný křupavý úlomek příjemně oživí chuť.
Orestované celé buráky se pak hodí do kaši a müsli. V čínské kuchyni se používají do populárního kung-paa, v thajské pak částečně nasekané s tamarindovou omáčkou do nudlí pad thai.
Buráková másla se doma nikdy neztratí. Do kaší, müsli, asijských woků nebo jen tak na chleba. Velký výběr najdete v eshopu Grizly.cz.