Zajímá vás rostlinná strava? Chtěli byste si zpestřit jídelníček a poznat nové suroviny a postupy? Pak jste na správné adrese. Na celovíkendovém kurzu projdeme všechny oblasti rostlinné stravy – luštěniny, alternativy masa (tofu, tempeh, seitan…) i alternativy mléčných výrobků, jako jsou rostlinná mléka, jogurty, kefír a sýry. Připravíme a ochutnáme pomazánky, polévky, svačiny, pochoutky i typově několik odlišných hlavních jídel, tak aby pokryla kompletní jídelníček. Naučíme se také základy dochucování, klíčení a fermentace. Taky provětráme spíže a kredenc a ukážeme si méně časté ingredience. A navrch přidám spoustu tipů a fíglů. Přijďte poznat nové chutě i lidi.
Program kurzu
Luštěniny
- Dozvíte se, jak luštěniny správně upravovat (namáčení, správné vaření), které z nich můžeme klíčit a jak uvařené luštěniny správně skladovat.
- připravíme a ochutnáme pomazánky, polévky i typově několik odlišných hlavních jídel různých světových kuchyní z hrachu, cizrny, sóji a různých druhů čočky a fazolí.
- vaření prokládám řadou praktických tipů a osvětluju některá výživová doporučení
- máte možnost se zeptat, cokoliv vás okolo rostlinné stravy zajímá, mám s ní přes 17 let zkušeností
Alternativy masa
- představíme si nejběžnější alternativy masa (tofu, tempeh, seitan…), vysvětlíme si, která varianta je nejlepší pro konkrétní jídlo
- vysvětlíme si, jaké ingredience a postupy se hodí při jejich ochucování
- uvaříme si a umixujeme typově několik odlišných jídel různých světových kuchyní (mexická, indická, thajská)
- recepty jsou poměrně jednoduché, rychlé na přípravu a navržené tak, aby se daly snadno obměnit – získáte spoustu inspirace pro každodenní vaření
Alternativy mléčných výrobků
- Ochutnáme několik druhů rostlinných mlék (včetně smetany) a prozradím vám pokročilejší tipy na jejich přípravu
- Vyzkoušíme si několik postupů výroby domácích rostlinných jogurtů v podmínkách běžné kuchyně.
- Prozradím vám, jak si vyrobit rostlinný kefír nebo veganský tvaroh.
- Připravíme si různé druhy mazacích, sypkých i pevnějších “sýrů” z oříšků a semínek, včetně fermentovaných. Ty se narozdíl od většiny kupovaných škrobo-tukových “amarounů” mohou pochlubit i výbornými chuťovými a nutričními vlastnostmi.
- Uvaříme si také krémovou polévku s domácí rostlinnou smetanou nebo “sýrovou” omáčku na těstoviny.
Proč na kurz vyrazit?
- získáte širokou paletu vědomostí a dovedností ze všech hlavních veganských oblastí – podobně komplexní kurz nikdo jiný (nejen) v ČR nenabízí
- celovíkendový formát nám umožní zažít od začátku postupy, které trvají delší dobu (kysaní jogurtů, klíčení, namáčení luštěnin)
- budeme v malé skupince 4 účastníci/e a lektor v domácím prostředí, kde se rychle skamarádí i plašší introverti
- bude dostatek času na vaše konkrétní dotazy a potřeby
Komu je kurz určený?
- začínajícím vegetariánům a veganům
- pokročilejším vegetariánům a veganům, pokud vaří stále to samé a hledají novou inspiraci
- těm, kteří se zajímají o nové suroviny, chutě, pestré a zdravé stravování, bez ohledu na životní či výživový směr
- tento kurz není vhodný pro osoby s intolerancí či alergií na lepek (udělat bezlepkový kurz také umím, ale pouze jako individuální)
Kdo vás kurzem povede? Jmenuju se Pavel Ovesný (opravdu, není to umělecký pseudonym 🙂 ) a jsem dlouholetým propagátorem rostlinné stravy a zakladatelem portálu Vegmania.cz, který právě čtete. Lektorování se věnuju 10 let a mými kurzy prošlo více než 2000 účastníků. Moc mě baví předávat dál své zkušenosti a potkávat nové inspirativní tváře.
Termíny: 11. – 13.4., 9. – 11.5. a 13.-15.6., začátek pátek večer (cca v 19:00), konec v neděli okolo 15:00
Cena: 4500 Kč (včetně ubytování přímo v dome v pokojích po 2 osobách)
Místo: Kobylá nad Vidnavkou
Stručný program:
V pátek – začátek cca v 19:00 – seznámení, příprava některých surovin a povídání o dochucování a klíčení
Tři bloky v sobotu – dopolední (3h), odpolední (2h) a večerní (1-1,5 hodiny)
Dva bloky v neděli – dopolední (2,5h) a odpolední (2h), konec okolo 15:00
Jak se vám na kurzu líbí
“Kurz mne velmi mile překvapil. Pavel měl vše perfektně připravené, střídal povídání s vařením, tak aby vše plynulo a každý se mohl zapojit. Recepty, které jsme vařili byly chutné a zajímavé. Vše co jsme uvařili, se dá bez problému připravit i doma bez zbytečné investice do drahých surovin. Líbilo se mi, že Pavel kurz pojal komplexně a zná souvislosti s fungováním těla a výživou. Na otázky ohledně výživy uměl odpovědět srozumitelně a jednoduše.” Hana Vinařová
“Skvěle strávený den, uvařili jsme opravdu hodně jídel a dozvěděla jsem se navíc hodně vychytávek, které určitě využiju. Konečně umím uvařit i rychlé jídla, které bude jíst i syn. Kurz je na moc hezkém místě s výbornou dostupností.” Anna Vyčichlová
“Kurz nabitý informacemi a spoustou praktických ukázek. Je dobré vidět, jak vegetariánství, veganství vidí někdo konkrétní – je to inspirující a je skvělé, že se můžeme učit a inspirovat od lidí, kteří se nebojí sdílet své vlastní zkušenosti” Michaela Skalníková
“Byla jsem opravdu spokojená, jen snad nepřipravená na tak velké množství jídla…-)” Martina Junková
“Kurz byl velmi nabitý, netušila jsem, že si zvládneme uvařit tolik jídel.” Barbora Nekolová
Časté dotazy
Jak funguje přihlášení?
Po kliknutí na tlačítko se dostanete na přihlašovací formulář, kde vyplníte vaše údaje a vystaví se faktura. Tu poté zaplatíte převodem na účet. Platba na místě bohužel není možná (z důvodů omezené kapacity, náročné přípravy a nákladů na suroviny potřebuji znát počet skutečných návštěvníků s předstihem).
Musím chtít být vegetarián/ka nebo vegan/ka?
Vůbec ne a takových účastníků bývá někdy i polovina. Dveře mají otevřené nejen zájemci o vegetariánství a veganství, ale také ti, kteří si chtějí rozšířit obzory a nechat přesvědčit o tom, že strava z čistě rostlinných zdrojů může být velice pestrá, vydatná a chutná.
Co když se nebudu moci kurzu zúčastnit?
Podrobně na všechny situace odpovídají obchodní podmínky. Ale zkráceně je to takto: pokud se včas odhlásíte (do 4 dní před kurzem), máte nárok na vrácení peněz nebo můžete přijít na jiný termín. Při zrušení 2-3 dny před kurzem máte možnost vrácení 50% ze zaplacené částky nebo můžete přijít na další termín. Při odhlášení 36 a méně hodin před začátkem zaplacená částka propadá, ale máte možnost za sebe poslat jinou osobu. Tyto podmínky mají ochránit časové a finanční náklady, vzniklé pořádáním kurzu. Účastníkům se ale vždy snažím vyjít maximálně vstříc.
Kde je proboha ta Kobylá?
Kobylá nad Vidnavkou (mapa) je vesnička na Jesenicku. Veřejnou dopravou je možné do ní dojet vlakem přestupem v Lipové lázni, která leží na trati Jeseník – Zábřeh na Moravě. S jedním přestupem můžete dojet z Olomouce (odjezd 6.56) nebo Brna (5.22), dvěma přestupy z Pardubic (6.22) nebo Prahy (5.22). Začátek i konec jednodenních kurzů je sladěný s příjezdy (v 9:39) a odjezdy vlaků (16:18), od zastávky je místo konání 150 metrů. Automobilem vede cesta z vnitrozemské Moravy přes Šumperk, Červenohorské sedlo a Jeseník, od Ostravy po hranicích s Polskem a z východních Čech nejlépe přes Polsko (Náchod – Klodsko – Javorník nebo Miedzylesie – Klodsko – Javorník).