Vegan na cestách

jak_se_stravovat_na_cestach_vegansky

Léto volá po cestování a před vegany se vynořují otázky ohledně stravování na jejich cestách. Jak vyřešit plnohodnotnou stravu při pobytu u moře, stanování nebo na několikadenní túře bez možnosti doplnit zásoby? Podělíme se s vámi o naše tipy.

Jak (ne)řešit jídlo na cestách

Nejjednodušší cesta nebývá vždy tou nejlepší a my rozhodně nedoporučujeme spoléhat na nabídku restaurací, hospod a hotelů. Mohli byste také dopadnout tak, že budete celý týden na hranolkách s kečupem a instantních nudlích.

vegan_na_cestach_jak_jist

Jedu do hotelu/penzionu

Pokud je cílem vaší dovolené hotel nebo penzion je dobré už dopředu vybírat podle možností veganského stravování. I přesto, že čistě vegan friendly hotelů není v rámci Evropy pořád dost, nebojte se, většina hotelů je ochotná na základě předchozí domluvy zajistit různé diety, včetně veganské stravování. Vybírejte však spíše podle referencí druhých, abyste pak nebyli negativně překvapeni, když kuchař pro vás bude den co den připravovat to samé jídlo.

Pokud se nejedná o ryze veganský hotel, jeví se nám jako nejbezpečnější varianta se snídaní a vlastní kuchyňka. Snídaně jsou v rámci Evropy téměř vždy bufetového typu a najíte se vždy, v případě nedostačující kvality nabídky rostlinných potravin si obědy i večeře můžete připravovat sami.

Při výběru destinací jsou země, kde je veganská nabídka obecně lepší než v jiných. Mezi ty s velkou nabídkou veganských jídel patří Nizozemsko, Německo, Španělsko, Velká Británie, Thajsko a Indie. Naopak mezi země se špatnou dostupností veganských jídel patří Albánie, Makedonie, Srbsko, Bělorusko, Rumunsko a Bosna a Hercegovina. A jak je to v – pro Čechy populárním – Chorvatsku? Přečtete si náš Veganský průvodce Chorvatskem.

Evropská hlavní města mají obvykle pestrou nabídku veganských restaurací. Osobně můžeme doporučit Mallorcu, Berlín, Londýn a Rotterdam.

Při přesunu na dovolenou, ať už jedete autem, letecky či vlakem, platí fakt, že pokud nechcete cestou stravu řešit, je lepší být připraven a vzít si plnohodnotné jídlo s sebou. Obvykle najdete veganské varianty jídel na letištích, benzínkách i obchodech, ale nemusí to být zrovna zdravá a plnohodnotná alternativa.

My si na přesuny na cestu rádi bereme zapečená jídla (toasty, tortilly) s dostatkem čerstvého ovoce, zeleniny a ořechů. Oblíbené je i domácí sushi a zásoba trvanlivých potravin.

Jako inspiraci, kam vyrazit, doporučujeme facebookovou skupinu Vegan – friendly hotels in Europe a aplikaci HappyCow, kde rychle najdete nejbližší veganské a vegetariánské možnosti.

Tip: Jedete do zahraničí? Naučte se alespoň základní neveganské potraviny v jazyce dané země, urychlíte si tím výběr a mnohdy usnadníte konverzaci, neboť stále existují podniky, kde se anglicky nedomluvíte.

Tip2: Vyhledejte si nejbližší trhy a zajděte si na ně nakoupit. Budete překvapeni pestrou nabídkou sezónních a lokálních druhů ovoce, zeleniny, ale i pečiva a dalších místních pochutin. Nebojte se a ptejte se, často je veganský výběr mnohem pestřejší, než se na první pohled zdá.

vegan_v_letadle

Jedu do kempu pod stan

I přesto, že nechceme křivdit a čest patří výjimkám, většina českých kempů není přátelská k veganům. Co si budeme nalhávat, není přátelská ani obecně ke zdravému stravování. Jako nejlepší varianta se nám osvědčilo při kempování si vařit. Vzít si sebou přenosný vařič, zásobu suchých a trvanlivých potravin a pro čerstvé si docházet do nejbližších potravin. I v těch nejzapadlejších vesničkách koupíte základní čerstvé suroviny. V letních měsících nezapomeňte využívat i plodů přírody a vyražte na lesní maliny, ostružiny, borůvky či houby.

Pokud se vám nechce vařit každý den, můžete sáhnout po kvalitních polotovarech, které vám vaření usnadní. V případě, že se takto nestravujete pořád, ale jen výjimečně, vám několik polotovarů během kempování neublíží. Navíc se dnes dají koupit i s kvalitním složením (např. dmBio, Sunfood, Jezhned aj.).

Skvělým tipem je i varianta, že si doma navaříte jídla do zásob a zavaříte do sklenic. Správně připravené vydrží na celý pobyt a vy si tak můžete dopřávat domácí stravu bez obav. Ať už máte rádi klasické omáčky, guláše, exotičtější kari, zeleninové směsi, paštiky a jiné, zavařte si je na cesty. Pokud budete mít k dispozici lednici, stačí jen vroucí jídlo nalít do čistých šroubovacích sklenic a otočit dnem vzhůru, víčko se přichytne a chlad vám prodlouží trvanlivost i na týden.

Pokud však lednice k dispozici nebude, je nutné jídlo ještě sterilovat. Obvykle postačí sterilizace při 100 °C po dobu 1 hodiny. Pokud s tímto způsobem přípravy jídla nemáte zkušenost, vyzkoušejte si to dopředu.

Jdu na několikadenní pěší výlet

Nejnáročnější situace nastává tehdy, kdy se vydáte na několikadenní turistický výlet, kdy si musíte většinu jídla vzít s sebou a zároveň se snažíte mít co nejméně těžký batoh, protože každý gram navíc je s ujitými kilometry těžší a těžší, že?

Již doma si připravte suchá jídla, která vám vydrží v krabičce dva, tři dny. Pokud nepůjdete přímo v tropických teplotách, můžete si s sebou vzít kváskové pečivo zabalené v látce vydrží i týden, suché buchty typu perník, domácí semínkové krekry. Doporučujeme ty ze lněných semínek, které jsou velmi lehké a výživné.

… a nemám vařič

Pokud nemáte v plánu brát vařič a budete odkázáni na nevařené jídlo, doporučujeme kromě ořechů, semínek, sušeného ovoce a zeleniny přidat raw pokrmy např. od firmy Lifefood, která nabízí velkou škálu i slaných pochoutek. Spoustu tipů najdete také v našem tyčinkovém speciálu.

I přesto, že čerstvé ovoce a zelenina je nejlepší, jde o poměrně těžké položky, proto si vezměte jen pár kousků, které nepodléhají rychlé zkáze a snažte se hledat syrové vitamíny v přírodě nebo zakoupit cestou. Jen pozor, sbírejte jen to u čeho jste si naprosto jistí, že je jedlé.

Dobrou volbou může být i protein nebo sypká jídla typu Mana, Thisisfood, Saturo nebo expediční dehydratovaná jídla aj.

Dálkoví chodci na tratích, jako je světoznámý Pacific Crest Trail, často využívají ořechová másla (např. arašídové nebo mandlové), která mají hodně energie v poměrně malém množství. Je ale potřeba tělo přivyknout na větší příjem energie ve formě tuků, což první dny nemusí být zrovna příjemné a bude vám těžko.

Nezapomeňte si cestu vybírat i podle dostupnosti pitné vody cestou. Tu využijete nejen na pití, ale právě i na rehydrataci sušených jídel.

… a mám vařič

Lepší variantou je, pokud máte možnost vzít si sebou vařič nebo naplánujete cestu tak, abyste si alespoň jedno jídlo denně mohli připravit teplé. Vždy když pracujete s ohněm, dbejte zvýšené opatrnosti a zakládejte jej jen tam, kde je to povolené a bezpečné. Zejména v létě, kdy panují velká sucha.

Tady už je možností vícero a ne, nemusíte být kvůli nízké váze jen na instantních nudlích. Doporučuje se obvykle nenést více jídla než na 3 dny, tudíž plánovat cestu tak, abyste alespoň 1x za 3 dny sešli do civilizace a našli alespoň večerku, kde si dokoupíte zásoby.

Výživnou snídani připravíte z drcených vloček, které si doma promícháte se semínky, sekanými ořechy, lyofilizovaným či sušeným ovocem, troškou sušeného rostlinného mléka. Takto připravená směs vám v pevnějších pytlíčkách vydrží několik dní a její váha je malá. Ráno stačí ohřát vodu, smíchat se směsí a ozdobit hrstičkou nasbíraných borůvek a výživnou ovesnou kaši máte připravenou raz dva.

Dalšími alternativami sladkých jídel může být kuskus na sladko se sušenými jablky, skořicí a drcenými mandlemi. Pokud kuskus nahradíte quinoou, budete mít v jídle i lepší zastoupení bílkovin a příprava je jen o trochu delší.

Pokud s sebou máte na cestách jídelní termosku, můžete si večer připravit nevařenou pohankovou kaši tak, že si pohanku lámanku promícháte s ořechy, ovocem, semínky a zalijete vodou a necháte přes noc v termosce nabobtnat. Také jemné vločky stačí jen nechat nabobtnat ve vodě.

Další jídla připravíte z těchto oblíbenců, kam patří kuskus, bulgur, polenta, vločky, rýžové nudle, červená čočka, trvanlivé potraviny, které vydrží v batohu i bez chlazení jako jsou paštiky (Patifu, Druid), konzervované luštěniny (koupíte i v malých obchůdcích cestou), předvařené obiloviny a jejich směsi, rajčatový protlak, dokonce i tofu se dá koupit takové, které nepotřebuje skladování v chladu (nabízí DM).

Tip editora článku: Na horské přechody se nám příliš neosvědčily klasické těstoviny, které potřebují na přípravu větší množství vody. A to trvá na malém přenosném vařiči příliš dlouho.

Co se nám velmi osvědčilo, mít s sebou malou krabičku a tu naplnit pytlíčky s několika druhy ochucovadel. Na túru nevyrážíme bez soli, sušeného česneku, lahůdkového droždí, sušeného chilli, grilovacího koření a skořice. A taky kvalitní káva, zvlášť pokud máte v plánu se seznamovat s ostatními turisty. Nic nenaláká k seznámení víc než vůně čerstvé kávy, věřte nám.

vegan_kava_na_cestach

Další tipy na cesty

  • V horku se hodí mít s sebou šumivé tablety s minerály nebo si cestou kupovat minerální vody typu Magnesia. Potem člověk ztrácí velké množství minerálů a při náročné fyzické aktivitě jsou tyto úbytky ještě rychlejší a vyšší.
  • Nezapomeňte si přibalit i kaloricky bohaté produkty jako zdroj rychlého paliva – raw tyčinky, zdravější sušenky či tyčinky.
  • Místo čokolády se v horku hodí více pražené kakaové boby.
  • Ořechové máslo v tubě je skvělý vynález na cesty.
  • Lyofilizované ovoce i zelenina jsou plné živin a téměř nic neváží. Věděli jste, že existují i lyofilizované luštěniny, které můžete přisypávat do jídel a tím je bez práce obohatit o bílkoviny?
  • Na treky se více hodí rýže ve varných sáčkách. Porce máte již nabalené zvlášť a na rozdíl od celozrnných verzí se rychle uvaří.
  • Nebojte se po cestě zeptat místních na přebytky ovoce, zeleniny, případně je poprosit o doplnění vody.
  • Pokud máte obavy z doplňování vody z přírodních zdrojů, pořiďte si kvalitní filtr nebo tablety do vody.

Naše zkušenosti

U několikadenních treků je dobré přizpůsobit jídelníček dostupnosti vody, rychlosti a snadnosti přípravy, stravovacím návykům, dostupností stravovacích objektů a obchodů po cestě a zároveň myslet na psychickou pohodu a pestrost.

Lidé, kteří mají jídelníček postavený na vysokosacharidové dietě budou fungovat na jiných potravinách než ti, kteří jedí nízkosacharidově.

Den by měl začít vydatnou a plnohodnotnou snídaní (výživná kaše s ořechy, semínky, ovocem), naopak oběd by měl být střídmější (trvanlivé semínkové pečivo, paštika a zelenina) a sloužit spíš k příjemné pauze a relaxaci. Největší důraz mnozí věnují přípravě večeře (vařená varianta typu rizoto, polévka, fazolový kotlík aj.), kdy už dorazíte k dennímu cíli a potřebujete doplnit to, co jste přes den spotřebovali a zároveň mělo tělo sílu na noční regeneraci.

U vícedenních přechodů jsme často ve stravovacích zařízení koupili přílohu a salát z čerstvé zeleniny a doplnili jsme o luštěninu, tofu nebo doplnili ořechy. Občas se nám povedlo domluvit i veganskou alternativu a i to nejobyčejnější jídlo chutnalo jako božská mana. Zvlášť když kvůli tomu člověk nemusel hnout prstem.

vegan_na_cestach

Závěr

Veganské stravování na cestách není tak problematické, jak se může na první pohled zdát. Při cestách do zahraničí si dopředu pozjišťujte, jaké jsou veganské možnosti a podle toho se sbalte. Při turistice je dobré kroky plánovat tak, abyste si maximálně jednou za 3 dny mohli doplnit zásoby a nenesli jste velkou zátěž na zádech. Naštěstí základní potraviny jsou z velké části veganské a dostupné i v těch nejzapadlejších obchůdcích. Stačí jen vyrazit.

Lenka Špaček   02. 07. 2024   Tagy:   Kategorie: Veganství

Související články