Šípky jsou plody růže šípkové, které se lidově říká také růže psí. Jedná se o planý keř rostoucí ve volné přírodě. A právě za ním se na podzim pořádají četné výpravy. Lidé vyráží sbírat šípky, které následně suší a připravují si tak cennou zásobu vitamínů na pozdější využití. V zimě si tak můžeme dopřát nejen čaj, ale také sirup, marmeládu, koláč nebo i polévku.
Šípek a jeho čajové variace
Nejčastějším způsobem užití šípků je jednoznačně čaj. Naše těla jej milují pro jeho přínosné účinky, ale jeho kyselá chuť mu u mnoha lidí ubírá na popularitě. Podívejte se proto na pět tipů, čím si osladit šípkový čaj a dodat mu nový říz! V článku také naleznete, jaké přínosné látky v sobě šípky ukrývají či základní rady pro sběr a sušení těchto červených plodů. A právě na téma sušení se nyní blíže zaměříme.
Kdy sbírat šípky?
Úspěšný proces sušení šípků začíná nejzákladnější otázkou: kdy sbírat šípky? Ideální čas je během září do zhruba poloviny října. Zásadnějším ukazatelem správné doby sklizně je však vzhled a stav samotných plodů. Při sběru je klíčové sbírat tvrdé a lesklé plody jasně červené barvy (světle oranžová nebo naopak nahnědlá barva není žádoucí). Také se doporučuje vybrat si pro sběr slunečný den, při kterém je zvýšen obsah vitamínu C. Pro sběr se vybavte nůžkami, rukavicemi a plátěnou taškou. Sbírat šípky do igelitového pytlíku by způsobilo jejich zapaření.
Pokud jsou šípky sbírány za účelem následného sušení, je důležité provést sběr před prvním mrazíkem. Plody po prvních mrazech měknou a mohou znehodnotit celou várku úrody. Máte-li však namířeno pro šípky, které budou zpracovány čerstvé bez předchozího sušení (například pro výrobu marmelády), tady mrazík plodům neuškodí.
Jak sušit šípky?
Pro sušení šípkových plodů se nabízí několik řešení. To nejzákladnější – nechat šípky volně uschnout na vzduchu, slunci či nad topením, bývá často zatracováno kvůli poklesu vitamínu C. Naopak nejideálnějším řešením se jeví použití sušičky, přičemž teplota by při procesu sušení neměla překročit 40° C. Takto zpracované plody si uchovávají největší podíl svých prospěšných látek.
Nemáte-li doma sušičku, nenechte se odradit. Stará dobrá trouba to zvládne taky! Jen je potřeba i zde počítat s poklesem vitamínu C, jelikož plody budou vystaveny v troubě vyšší teplotě než v případě sušičky, která je na šetrný proces sušení specializovaná. A jak tedy sušit šípek?
- Nasbírané plody ještě jednou zkontrolujte, jestli obsahují pouze kusy vhodné k sušení. I jeden znehodnocený kus může nakazit ostatní a připravit vás o část úrody. Zbavte jednotlivé plody větviček, lístků a šťopek.
- Šípky dobře umyjte (obzvláště byly sbírány blízko cesty) a poté usušte čistou utěrkou. Od zbytkové vlhkosti je nechte proschnout volně rozprostřené.
- Rozprostřete šípky v jedné vrstvě na plech vyložený pečícím papírem a vložte do předehřáté trouby na nejnižší teplotu – ta by se měla ideálně pohybovat mezi 50°- 60°C a rozhodně nepřekročit teplotu 70°C.
- Dejte sušení čas. Správně usušené plody mají červenou až tmavou barvu a při doteku se drolí nebo praskají.
- Po dokončení sušení nechte šípky vychladnout a skladujte v uzavíratelné nádobě. I když se často po šípcích do pár měsíců jen zapráší nebo se rozdají a darují rodině a přátelům, je přesto důležité myslet na „datum spotřeby“ – po usušení by měly být šípky spotřebovány do jednoho roku.
Růže šípková posílá nudné recepty k šípku!
Šípky mají ve svém reperotáru až překvapivé možnosti použití. Kromě populárních klasik v podobě čaje, marmemelády, omáčky a sirupu, vám šípky dopřejí také zpestření například při pečení – za vyzkoušení stojí šípkový koláč, který je nejen vynikající svou chutí, ale také krásný a zajímavý na pohled. A šípkové sušenky jsou jako stvořené na zimu do velké dózy, abyste měli vždy něco malého a dobrého, k pohodovým chvilkám s dobrou knihou a čajem, vždy po ruce.
Slavnostnější atmosféru navodí šípkové víno. Je možné jej běžně koupit nebo si jej vyrobit vlastnoručně doma. Výroba a zrání sice vyžaduje dost času, ale odměnou vám bude netradiční domácí víno, chuťově se podobající například vínu portskému.
V obchodech je k dostání prášek z lyofilizovaných šípků, určený pro vitamínové obohacení smoothie, džusů, müsli, jogurtů nebo kaší. Šípkovou vitamínovou nálož je pak možné si dopřát i v kanceláři nebo na cestách.
Šípky nejsou jen kulinářskou přísadou – mají svůj cenný kosmetický přesah. Doma si z těchto plodů můžete vyrobit šípkový olej, mastičku nebo pleťový peeling.
Šípková omáčka
Gurmány oblíbená šípková omáčka nemusí být servírována jen tradičně ke zvěřině. Sluší ji to taky se seitanem, plněným portobello nebo se sojovými plátky. A že se příprava nerovná žádné alchymii, dokazuje tento osvědčený recept:
- 200 g šípků (lze použít jejich čerstvou i sušenou verzi)
- 3 lžíce hladké mouky
- 500 ml zeleninového vývaru
- 5 ks hřebíčku vcelku
- 3 kuličky nového koření
- 3 bobkové listy
- 4 lžíce jablečného pyré
- 1 citron
- cukr, sůl
Šípky opláchneme a vložíme do hrnce s přiměřeným množstvím vody – aby se nevyvařila ani neudělala omáčku příliš řídkou. Přidáme hřebíček, nové koření, bobkové listy a vaříme, dokud šípky nezměknou. Poté vytáhneme veškeré koření a šípky rozmixujeme tyčovým mixérem. Tuto směs přecedíme přes čisté plátýnko nebo jemné sítko a vrátíme opět na plotnu.
Přilijeme zeleninový vývar, sůl, 2 lžičky cukru a 1 lžíci citronové šťávy. Přivedeme k varu, přidáme jablečné pyré a na mírném plameni necháme probublávat. Na závěr vytvoříme jíšku (vytvořenou z hladké mouky a smíchanou s trochou teplé vody) a tou omáčku lehce zahustíme.
Šípkový sirup
Co se týče nápojů, je šípek rozený multipotenciál. Boduje nejen v čajích, ale i na poli limonád, smoothie a džusů. K tomu se vždy hodí mít po ruce lahev (nebo dvě, tři…) dobroučkého šípkového sirupu. Příprava nenáročná, chuť lahodná. Po přidání mašle na lahev domácího sirupu vznikne milý dárek, který zaručeně potěší.
1 kg čerstvých šípků
1,5 litr vody
1,5 kg cukru (nejlépe třtinový)
šťáva z 1,5 citronu
šťáva z 1 pomeranče
4 lžíce medu
Šípky očistíme od větviček, šťopek a lístků a omyjeme. Následně plody nasekáme na menší kousky, vložíme do hrnce s uvedeným množstvím vody a na mírném plameni vaříme do změknutí. Poté hrnec odstavíme z plotny, přikryjeme pokličkou a necháme 6-12 hodin louhovat.
Výluh přecedíme přes čisté plátýnko nebo jemné sítko a vrátíme opět na plotnu. Přidáme cukr, med, šťávu z citronu a pomeranče a necháme povařit do úplného rozpuštění cukru. Vychladlý sirup nalijeme do sterilizovaných lahví, dobře uzavřeme a uchováváme v chladu.
Správný čas na šípkové potěšení
Že je šípek plodinou vskutku rozmanitou, je nepochybné. A pokud jste si nestihli na podzim udělat zásoby, obchody naštěstí nabízí jeho sušenou verzi běžně k dostání. A tak nic nebrání tomu ponořit se do šípkových experimentů a protknout tak svůj jídelníček podmanivě červenou barvou. Většina receptů vykouzlí také milé ručně dělané dárky, které všichni milujeme. Pojďme tedy naplno využít darů přírody a vytvořit si neobvyklé šípkové speciality a najít jim v našich kuchyních jejich stálé místo.