Majonézy a tatarské omáčky v konceptu zdravého veganského talíře nenajdete. Já ale, i na základě dlouholeté zkušenosti osobní i účastníků mých kurzů, tvrdím, že pro dlouhodobé rostlinné stravování není jen důležité přijímat všechny živiny, ale je také důležité uspokojit všechny chutě. Ani tou nejsilnější vůlí totiž jejich deficit dlouhodobě nepřeperete.
Tatarky a různé dresingy jsou chápány jako nezdravé, protože obsahují hodně tuku (ten je ale zároveň nositelem chuti) a zvyšují tak kalorickou hodnotu jídla, bez výraznějších výživných benefitů. Rostlinná jídla, především ta zeleninová, mají ale nižší kalorickou a naopak vyšší výživnou hodnotu, takže lžíce například tatarky, pokud na ni máte chuť, tento poměr nijak zvlášť nezvrátí. A jak si ukážeme dále, je možné připravit dresingy, které jsou z celistvých potravin a tedy i výživější.
Z etického pohledu se pak do majonéz používají vejce (většinou ty nejlevnější, z klecových chovů). Zatímco ještě před pár lety byly rostlinné majonézy spíše výjimkou, dnes existuje celá řada tradičních výrobců i nových značek, které svými výrobky uspokojí i vegany. Pojďme se nejdříve podívat, které to jsou:
Kupované majonézy a tatarky
Spak
Spak vyrábí veganskou majonézu pod názvem Vegan Mayo, ale také veganskou tatarku a několik druhů dresingů čistě rostlinného původu. Bývá k dostání v Bille, Globusu, Kauflandu, Makru a Tescu.
Hellmanns
Také patrně nejznámější výrobce majonéz a tatarek přišel se svojí rostlinnou verzi, pojmenovanou opět Vegan Mayo. Existuje ve třech variantách: Garlic, Chipotle a Baconnaise. Koupíte ji např. v Albertu, Bille či Kauflandu.
Agricol
I další z tradičních český producentů přišel se svojí rostlinnou variantou. Jejich veganská majonéza je oproti té klasické dokonce o něco mírně tučnější (65 % tuku) a může se pochlubit certifikovanou ochrannou známkou V-Label, kterou uděluje společnost ProVeg Česko (dříve Česká veganská společnost). Nejčastěji se s ní můžete potkat v Kauflandu.
Mezi zákazníky Kauflandu je populární Vegan Mayo od české firmy Agricol. V nabídce mají i tatarskou omáčku. Více si o této značce a jejích nových rostlinných výrobcích můžete přečíst v článku ProVeg Česko.
Sinea
Značka Sinea se specializuje na rostlinné varianty různých chlazených výrobků, jako jsou pomazánky, rostlinné sýry Tudlee nebo veganské alternativy vlašského nebo pařížského salátu, ve kterých figuruje majonéza. I tu si pak můžete koupit i samostatně pod názvy Maya tatarská, česneková nebo pochoutková. Koupíte je v Lidlu, Tescu, Sklizenu či Globusu.
Food for future
Food for future je německá značka rostlinných alternativ, patříci pod řetězec Penny. Ten se jí snaží zlepšit si pověst pro vegany nejméně přívětivého supermarketu, kterou sklidil v několika ročnících ankety, srovnající dostupnost rostlinných potravin v tuzemských potravinářských řetězcích. Food for future nabízí plátkový sýr a právě také veganskou majonézu.
Sunfood
Východočeskou značku Sunfood určitě není potřeba představovat, je to přední český výrobce tofu, tempeh, seitan, zkrátka široké palety produktů určených pro vegetariány, vegany a příznivce zdravé výživy. A do jejich reportoáru patří také tofunéza a tatarka, která obsahuje jen 12% tuku. Mají sice kratší trvanlivost, ale čistější složení. Výrobky Sunfood najdete prakticky v každém obchodu se zdravou výživou.
Kalma
Další tradiční tuzemskou značkou je rodinná firma Kalma ze Svianova poblíž Ostravy. Také ona se můžete pochlubit pestrou paletou výrobků, od rostliných alternativ uzenin, tempehy po různé deserty. A ani v tomto případě nechybí sojanéza a sojová tatarka. Opět je koupíte především v prodejnách zdravý výživy.
Soyka
Středočeská rodinná firma Soyka začínala s bio sójovými výrobky do vratného skla a bezobalových prodejen, aktuálně rozšiřuje řadu svých produktů i o trvanlivé výrobky. Jejich rostlinná majonéza nese název Soyka Mayo sójová. Koupíte ji především v bezobalových prodejnách, online pak na Scuk.cz, Rohlik.cz nebo Sklizeno.
Wild and Coco
Další poměrně nová česká značka Wild and Coco se specializuje na výrobky z kokosu. Zprvu to byly především jogurty, nyní mají v repertoáru také majonéze s názvem Primebiotic Coco Mayo BIO, jejíž základem je fermentovaný krém z mladého kokosu. Nevýhodou je bohužel vysoká cena. Ke koupi je ve vybraných prodejnách a také e-shopu Wild and Coco.
Další rostlinné majonézy
Další, převážně dovážené značky rostlinných majonéz, seženete ve specializovaných obchodech, jako je Puroshop (značky Emils nebo Byodo) nebo online supermarketu Rohlik.cz (značka AllNatura).
Domácí majonézy a tatarky
Domácí výroba rostlinných majonéz a spol. není časově náročná a obvykle si vystačíte se surovinami, které máte doma. Jen je potřeba dodržet určitá pravidla. Také trvanlivost bude kratší než u těch kupovaných, ale na druhou stranu složení bude čistější, bez zbytečných konzervantů.
Základní sojanéza ze sójového mléka
-
suroviny
- 1/2 hrnku sójového mléka
- 1 hrnek řepkového oleje
- 2 lžíce kyselé složky (citrónová šťáva, jablečný ocet)
- sůl, pepř podle chuti
Postup: Úspěch domácí sojanézy tkví v tom, že rostlinné mléko musí mít pokojovou teplotu a oleje musí být zhruba dvojnásobek, než mléka. Do vysoké nádobky na mixování najeleme mléko a ponorným tyčovým mixerem začneme šlehat. Současně přiléváme jen tenkým pramínkem olej (doporučuji řepkový pro vhodný poměr omega3 / omega6) a přiléváme jej více, podle hustoty, kterou chceme docílit, až ke zmiňovanému poměru. Mixér pomaličku posunuje vzhůru a majonéza pomalu houstne. Před koncem ochutnáme, osolíme, opepříme a okyselíme, čím majonéza ještě více zhoustne.
Domácí tofunéza / tofu tatarka
-
suroviny
- 1 balení tofu natural (180 g)
- 2 lžíce rostlinného oleje (cca 40 ml)
- 1/3 hrnku vody (chutnější bude s rostlinným mlékem)
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 1/2 lžičky soli
Postup: Tofu rozdrobíme do hlubší misky, přilijeme olej, citrónovou šťávu a vodu (anebo sójové mléko), osolíme a vše dohladka rozmixujeme tyčovým mixérem. Pokud chceme tatarku, přidáme lžičku hořčice, pokrájenou malou cibulí a kyselou okurku. Vše ještě chvíli rozmixujeme (okurka a cibule by měla být lehce přiznaná). V lednici vydrží 3 – 4 dny.
Majonéza z červené čočky
-
suroviny
- 1/4 hrnku červené čočky
- 3 lžíce řepkového oleje
- 1 hrnek vody
- 1 lžička hořčice
- 1 menší cibule
- 1 menší kyselá okurka
- sůl, pepř podle chuti
Postup: Červenou čočku zalejem vodou v poměru 1:4 a uvaříme, až se začne po cca 20 minutách takřka rozpadat. Vychladíme ji na pokovou teplotu. Poté ji v mixéru rozmixujeme na husté mléko, přidáme olej (v tomto případě stačí jen několik lžic). Dochutíme opět solí, pepřem, lžičkou hořčice, pokrájenou malou cibulí a kyselou okurkou.