Nemůžete ze zdravotních důvodů konzumovat mléčné produkty? Nebo jste se jich vzdali z etických pohnůtek? Pak je kurz Rostlinných alternativ mléčných výrobků určený právě vám. Jeho cílem je ukázat vám principy a možnosti, jak v běžných podmínkách kuchyně připravit rostlinná mléka, smetanu, jogurty, tvaroh nebo sýry. Nesnažím se za každou cenu napodobovat tvary a chutě produktů z živočišného mléka. Snažím se představit ořechy a semena jako celistvé potraviny, které mají své vlastní jedinečné kvality, a tohle je jeden ze způsobů, jak jejich cenné živiny zařadit pravidelně do jídelníčku.
Na co se můžete těšit?
- Ochutnáme několik druhů rostlinných mlék (včetně smetany) a prozradím vám pokročilejší tipy na jejich přípravu (především u těch obilných).
- Vyzkoušíme si několik postupů výroby domácích rostlinných jogurtů v podmínkách běžné kuchyně.
- Prozradím vám, jak si vyrobit rostlinný kefír.
- Připravíme si různé druhy mazacích, sypkých i pevnějších “sýrů” z oříšků a semínek, včetně fermentovaných. Ty se narozdíl od většiny kupovaných škrobo-tukových “amarounů” mohou pochlubit i výbornými chuťovými a nutričními vlastnostmi.
- Ukážeme si, jak si připravit veganský tvaroh
- Uvaříme si také krémovou polévku s domácí rostlinnou smetanou nebo “sýrovou” omáčku na těstoviny.
- Domů si odnesete nejen vzorky pro své blízké, ale také e-book se všemi postupy, fílgy a také recepty, jak vaše výtvory ještě pestřeji zužitkovat
Proč na kurz vyrazit?
- během více než 5 hodin se dozvíte rozsáhlé zkušenosti, jak vyrobit rostlinné alternativy k mléku a mléčným výrobkům (sýry, jogurty, tvaroh…)
- získáte inspiraci pro vlastní experimentování a také vás upozorním na slepé uličky, které už jsem vymetl já
- trápí vás množství obalů, které se vyhodí? domácí výrobou ušetříte přírodu, peníze a při chytré volbě surovin a lepším plánování to ani nezabere mnoho času
- potkáváme se v malé skupince (5-6 lidí) v domácím prostředí staré vily, kde se rychle skamarádí i plašší introverti
Komu je kurz určený?
- zájemcům o veganství, kteří chtějí vyloučit z etických důvodů mléčné výrobky
- osobám s alergií či intolerancí laktózy či mléčné bílkoviny
- těm, kteří se zajímají o nové suroviny, chutě, pestré a zdravé stravování, bez ohledu na životní či výživový směr
- tento kurz není přímo vhodný pro osoby s intolerancí či alergií na lepek, ale po domluvě předem je možné na bezlepkový upravit (jde o výběr přílohového pečiva a těstovin)
- kurz také není vhodný pro osoby s alergií některý z ořechů (především kešu, mandle a kokos), které jsou zastoupeny v některých ochutnávkách
Kdo vás kurzem povede? Jmenuju se Pavel Ovesný (opravdu, není to umělecký pseudonym 🙂 ) a jsem dlouholetým propagátorem rostlinné stravy a zakladatelem portálu Vegmania.cz, který právě čtete. Lektorování se věnuju řadu let a mými kurzy prošlo více než 1800 účastníků. Moc mě baví předávat dál své zkušenosti a potkávat nové inspirativní tváře.
Termín: neplánuji další termíny tohoto kurzu
Cena: 2200 Kč
Místo: Řevnice u Prahy (mapa) Do Řevnic se z centra Prahy dostanete pohodlně za 30 minut vlakem směr Beroun, jezdí 2x za hodinu, v blízkosti jaké vedou dálnice Praha – Plzeň a Praha – Strakonice
Jak se vám na kurzu líbí
“Jedinečný kurz nejen náplní, ale i podáním a zasazením do příjemného prostředí. Neučíte se top kulinářskému umění, ale vaření využitelném v každodenním životě. Jednoduché recepty, rychlé a z dostupných surovin. Pavel vám poradí s tipy a triky, jak se vyvarovat omylů, které sám už eliminoval. Ani po týdnu vás nadšení nepustí a svrbí vás ruce hned vše vyzkoušet.” Pavla Králíková
“Dozvěděla jsem se spoustu nových informací a je to pro mě velká inspirace, jak obohatit svůj dosavadní jídelníček. Velkou výhodu vidím v tom, že jsme mohli spoustu výrobků ochutnat. Kurz určitě doporučuju.” Martina Jašíková
“Byla to má první zkušenost s kurzem vaření a s radostí mohu říct, že naplnil a předčil mé očekávání. Byl jednoduše strukturovaný, a tak bylo snadné vše pochytit a získat mnoho inspirace k domácímu tvoření. Velmi jsem ocenila prostředí a atmosféru celého kurzu, která byla uvolněná a přátelská. Jsem nadšená za mnoho tipů, které jsme dostali a praktické informace, které, věřím opravdu poslouží.” Pavla Vajglová
“Byla jsem velmi spokojená, splnilo to moje očekávání. Pavel ochotně odpovídal na otázky a kurz měl pečlivě připravený.” Eva Horká
“Odnáším si do běžného vaření zajímavé recepty a rozhodně zařadím získané zkušenosti do jídelníčku mé rodiny. Hledáte-li tipy, jak změnit jídelníček či hledáte-li alternativy k mléku, pak vám mohu tento kurz jen doporučit.” Hana Koutová
“Kurz určitě naplnil moje očekáváním, byl pro mě přínosný a inspirativní.” Zuzana Klimešová
Časté dotazy
Jak funguje přihlášení?
Po kliknutí na tlačítko se dostanete na přihlašovací formulář, kde vyplníte vaše údaje a vystaví se faktura. Tu poté zaplatíte převodem na účet. Platba na místě bohužel není možná (z důvodů omezené kapacity, náročné přípravy a nákladů na suroviny potřebuji znát počet skutečných návštěvníků s předstihem).
Co když se nebudu moci kurzu zúčastnit?
Podrobně na všechny situace odpovídají obchodní podmínky. Ale zkráceně je to takto: pokud se včas odhlásíte (do 4 dní před kurzem), máte nárok na vrácení peněz nebo můžete přijít na jiný termín. Při zrušení 2-3 dny před kurzem máte možnost vrácení 50% ze zaplacené částky nebo můžete přijít na další termín. Při odhlášení 36 a méně hodin před začátkem zaplacená částka propadá, ale máte možnost za sebe poslat jinou osobu. Tyto podmínky mají ochránit časové a finanční náklady, vzniklé pořádáním kurzu. Účastníkům se ale vždy snažím vyjít maximálně vstříc.
Kde jsou proboha ty Řevnice?
Řevnice jsou malebné městečko v údolí Berounky, obklopené z jedné strany Brdy a z druhé Českým krasem, vzdáleném cca 25 kilometrů jihozápadně od Prahy. Leží na vlakové trati Praha – Beroun, pohodlné vlaky tu jezdí 2x za hodinu. Dobrá dostupnost je také autem, v blízkosti vede dálnice Praha – Strakonice i Praha – Plzeň.