Podzimní čas v kuchyni
Podzim jako by si říkal o zvolnění, zklidnění a to nejen v životě, ale i v kuchyni. Po svěžím létě, kdy se nám v kuchyni nechtělo trávit moc času a jídla jsme připravovali co nejrychlejší, je podzim pravým opakem. Venku je nevlídno a i když slunce přes okno hřeje, venku už takové síly nenabírá a my víc než kdy dřív toužíme potom, zahřát se poctivým a dobrým domácím jídlem, že?
V angličtině mají pro tento druh jídel krásné označení „comfort food“, které by se do češtiny dalo přeložit jako jídlo navozující pohodu. A s tímto jsou právě spojená i jídla z jednoho hrnce. Po létu, kdy se pečení a dlouhému vaření příliš neholduje, nyní nastává čas, kdy naopak naše tělo volá po teplém jídle plném chutí, bílkovin a výrazného koření.
Takovým typickým českým představitelem je například poctivý guláš, hustá obědová polévka či gratinované brambory.
Výhody a nevýhody jídel z jednoho hrnce
Jaké jsou výhody a nevýhody vaření v jednom hrnci? Kuchaři/ky ocení úsporu nádobí, energie i času. Většinu níže uvedených jídel připravíte do půl hodiny a pak jen čekáte, než se uvaří či upečou a vy si můžete v provoněné kuchyni zahrát při čekání s nejbližšími společnou hru nebo se oddávat relaxaci u krbu.
Společné vaření v jednom pekáči/hrnci rovněž dodá pokrmu výraznou chuť a všechny použité ingredience budou prostoupeny chutí s výraznou intenzitou. Nebojte se proto koření, tato jídle to potřebují.
Mezi nevýhody může řada lidí zařazovat vzhled, protože v momentě, kdy všechny ingredience vaříte či zapékáte dohromady, výsledek na talíři nemusí být tak krásný, jako je tomu u jídel vařených zvlášť. Příkladem může být použití červené řepy v zapékané zeleninové směsi, kdy řepa na červeno obarví vše.
Různé délky vaření jednotlivých složek můžou také napáchat neplechu na výsledném efektu z jídla. Eliminovat to můžete tak, že například u zeleniny tvrdší kousky nakrájíte na drobnější kousky, naopak měkčí na větší, čímž se zkrátí doba přípravy tvrdých potravin a prodlouží doba měkkých. Dalším řešením je přidat měkké kousky později. Já osobně například rajčata i cuketu přidávám do směsí hned, protože právě to, že se rozvaří a udělají v jídle „omáčku“ na nich oceňuji a přijde mi, že výsledek je pak krémovější.
Jako poslední „nevýhodu“ bych uvedla fakt, že všechna tato jídla jsou většinou lepší druhý den. Ale osobně to beru spíše jako pozitivum a připravuji tato jídla ve větším množství a máme je na vícekrát. A co vy?
Nyní již pojďme vařit. Najdete si svého favorita nebo vyzkoušíte všechny naše recepty?
Zapečená jídla z jednoho pekáče
Zapečená zelenina s tofu/tempehem
Oblíbenec našeho podzimu. Zeleninu kombinujte podle stavu vaší lednice/zahrádky, výsledek bude vždy famózní. Jednou si jídlo dejte jen tak s kvašenou zeleninou, jindy zas s kváskovým chlebem (nezapomeňte pečivem vytřít výpek) a příště si k směsi můžete udělat čerstvý salát.
- suroviny
- 1 kg zeleniny (dýně, cuketa, rajče, paprika, cibule, mrkev, červená řepa)
- 1 lžíce oblíbeného grilovacího koření (doporučuji sůl Berber, pozor jde o ochucenou sůl, tak množství upravte podle toho, jak jste zvyklí solit)
- 3 lžíce oleje
- 2 bal. uzeného tofu nebo tempehu
Postup: Všechny ingredience nakrájejte na zhruba stejně velké kousky, promíchejte s kořením a olejem a pečte v přikrytém pekáči doměkka. Pokud je zelenina tvrdá, nedáváte tam žádnou „vodnatou“, doporučuji směs podlít trochou vody.
Jakmile bude směs měkká, pekáč odklopte a ještě zeleninu opečte dozlatova. Peče se při 180 °C, doba záleží na velikosti a zeleniny, ale počítejte alespoň s 40 – 60 minutami.
Kukuřízek na smetaně
Oblíbená zveganizovaná pochoutka mého dětství. Kukuřízek se dá nahradit uzeným tofu, ale není to ono.
- suroviny
- 3 bal. Kukuřízků
- 1 kg brambor
- sůl, pepř
- 400 ml rostlinné smetany
- 1 lžička plnotučné hořčice
- 1 lžička lahůdkového droždí
- 100 g rostlinného sýru na strouhání
- olej
Postup: Brambory oloupejte a nakrájejte na kolečka. Pekáč (20 x 30 cm) vyložte pečícím papírem, pokapte olejem a naskládejte vrstvu brambor. Na brambory dejte kukuřízky a na ně opět vrstvu brambor.
Smetanu rozmixujte s hořčicí, droždím, solí a pepřem. Směsí zalijte brambory. Nebojte se osolit více, brambory hodně soli natáhnou, tak ať pak jídlo nemáte mdlé. Vrchní vrstvu brambor ještě posypte strouhaným sýrem. Přiklopte a pečte při 180 °C zhruba 1 hodinu, dokud nebudou brambory měkké. Na závěr opět poklop odkryjte a nechte jídlo opéct dozlatova. Servírujte opět s čerstvou zeleninou.
Tip 2:Můžete použít i bešamel z Hrašky.
Zapečené gnocchi po italsku
Zapečené gnocchi vás vrátí na dovolenou do Itálie, ale zároveň se budete cítit velmi příjemně i když za okny bude nevlídno. Bramborové noky jsou velmi syté a zapečení jim prospívá. Vyzkoušejte, určitě si tuto kombinaci zamilujete.
- suroviny
- 500 g hotových gnocchi
- 1 sklenička marinovaných rajčat v oleji
- 200 g listového špenátu
- 200 ml rostlinné smetany
- 200 ml rajčatového pyré
- sůl, pepř
- hrst slunečnicových semínek
- hrst černých oliv
Postup: Rajčata sceďte, ale olej nevylívejte, část použijete a část si můžete nechat například na namarinování tofu, nakrájejte na pásky. Všechny ingredience promíchejte a dejte do pekáče. Přiklopte a pečte 30 minut při 180 °C. Poté směs odklopte a pečte ještě dalších 5 minut, aby se jídlo krásně opeklo. K směsi se báječně hodí rychlý rajčatový salát s rukolou.
Vařená jídla z jednoho hrnce
Fazolový kotlík
Pikantní fazolový pokrm plný chilli a kukuřice, který si zamiluje téměř každý milovník pikantních pokrmů. Patříte mezi ně i vy? A pokud chilli neholdujete, stačí chilli nahradit nepálivou paprikou.
- suroviny
- 500 g uvařených velkých fialových fazolí (může být i směs)
- 3 lžíce oleje
- 2 cibule
- 1 plechovka loupaných rajčat
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 plechovka sterilované kukuřice
- 1 lžička uzené papriky
- 1 chilli paprička
- 250 ml zeleninového vývaru
- 1 lžíce javorového sirupu
- tymián, sůl, pepř
Postup: Na oleji orestujte nakrájenou cibulku, přidejte koření a sirup a krátce nechte zkaramelizovat. Poté přidejte další suroviny a pod pokličkou vařte do změknutí. Směs je ideální s topinkou.
Bramborový guláš
Uvařit chutný guláš se zdá jednoduché, ale chce to cit pro dochucování a hlavně se koření nebát, protože pořádný guláš musí mít říz.
- suroviny
- 2 cibule
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 4 brambory
- 1 lžíce uzené papriky
- 1/4 lžičky mletého kmínu
- 1 lžička majoránky
- sůl, pepř
- 2 kuličky jalovce
- 2 bobkové listy
- 2 kuličky nového koření
- 750 ml zeleninového vývaru
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 sójové párky
- hrst sušených, předem namočených hub
- 3 lžíce špaldové mouky na zahuštění
Postup: Na oleji orestujte na drobno nakrájenou cibuli dozlatova. Jakmile bude cibule opečená, zaprašte ji moukou a orestujte. Poté přidejte zbylé suroviny a pod pokličkou vařte do změknutí brambor.
Servírujte posypané petrželkou, s kolečky čerstvé chilli papričky a kváskovým chlebem.
Tlakový hrnec Tesla – expert na luštěniny i jídla z jednoho hrnce
Jsem užitečný jako tlakový hrnec pro vaření luštěnin a celozrnných obilovin nebo jako napařovač zeleniny. Sloužím také jako jogurtovač a rýžovar. Zvládám také smažení nebo pomalé vaření. Mám velký display a jsem bezpečný, i když jsem plný páry. Jsem multifunkční hrnec Tesla.
Zjistěte víc
Špagety z jednoho hrnce
Tenhle recept není pro milovníky poctivých italských těstovin, protože v tomto receptu se vymyká postup oproti tomu klasickému italskému, ale překvapí vás chutí.
- suroviny
- 350 g sušených špaget
- 350 g cherry rajčat
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžičky kapary
- 1 hrst bazalky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička soli
- 5 sušených v oleji marinovaných rajčat
- hrst černých oliv
- 1 hrnek vegan bílého vína
- 1,5 hrnku zeleninového vývaru
Postup: Cibuli, česnek nakrájejte na tenké plátky, rajčata nakrájejte na poloviny, stejně tak i kapary a olivy. Do hrnce dejte těstoviny, přidejte zbylé suroviny a zalijte vínem a vývarem a pod pokličkou vařte do změknutí. Doporučuji v průběhu párkrát směsí zamíchat. Po 8 – 10 minutách máte hotovo a ihned servírujte.
Zeleninové rizoto
Opět recept, který nepotěší milovníky italské kuchyně, ale milovníky školního rizota zajisté. Chuť rizota bude ovlivněná druhem použité zeleniny.
- suroviny
- 2 hrnky propláchnuté kulatozrnné rýže
- 1 cibule
- 4 hrnky zeleninového vývaru
- 1 hrnek nakrájené zeleniny (směs mrkev, hrášek, kukuřice)
- 2 lžíce lahůdkového droždí
- 150 g uvařené luštěniny
- sůl, pepř
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- rostlinný sýr na stouhání
Postup: Na oleji orestujte na drobno nakrájenou cibuli, přidejte rýži, zeleninu, protlak a podlijte vývarem, vařte pod pokličkou do změknutí. Na závěr do rizota vmíchejte lahůdkové droždí a luštěniny. Servírujte posypané strouhaným sýrem.
Indické karí
Posledním tipem na chutné a rychlé jídlo z jednoho hrnce je indické karí. Opět existují stovky variant, já jsem zvolila cizrnové karí s kokosovým mlékem, které u nás doma patří k nejoblíbenějším. Jako přílohu můžete zvolit placky Naan, rýži.
- suroviny
- 250 g uvařené cizrny
- 1 plechovka kokosového mléka
- 1 cibule
- 1 plechovka loupaných rajčat
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžička garam masala
- 1 lžička karí pasty
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje
Postup: Na oleji orestujte cibuli a česnek, přidejte římský kmín, garam masalu a kari pastu. Krátce prohřejte, jak se koření rozvoní dejte do hrnce zbylé suroviny. Provařte do změknutí cibule. Při servírování posypte čerstvým koriandrem.
Závěr
Zaujaly vás recepty z jednoho hrnce? Neváhejte a vyzkoušejte, uvidíte, že nebudete litovat a objevíte svou novou stálici.