Zapečený květák

Zapečený květák
Počet porcí: 2-3 porce
Doba přípravy: 45 minut
Ingredience:

1 menší květák
4 střední brambory
50g veganský sýr na rozpečení (např. Violife)

bešamel
250 ml sójoveho (popř. jiného rostlinného) mléka
20 g řepkového oleje
20 g hladké mouky
sůl, pepř

Postup:

Bešamelová omáčka: Sójové mléko necháme v hrnci 5 minut provařit. Na oleji orestujeme hladkou mouku, zalijeme mlékem a za pravidelného míchání vaříme 15 minut. Jakmile je omáčka lesklá a hladká, osolíme ji a opepříme.

Květák opláchneme a rozebereme na růžičky. Brambory opláchneme, oloupeme a nakrájíme na plátky. V osolené vodě je krátce povaříme (měly by zůstat polotvrdé) a scedíme. Zapékací misku či remosku vymažeme olejem či kokosovým tukem a na dno naskládáme růžičky květáku a kolečka brambor. Osolíme je a zalejeme připraveným bešamelem. Dáme péct do předem vyhřáté trouby pro 180 °C na 25 minut. 5 minut před koncem posypeme povrch nastrouhaným sýrem a necháme jej rozpéct.

Podáváme se zeleninovým salátem nebo fermentovanou zeleninou. Hodí se také zapečený květák posypat kostičkami orestovaného tofu či tempehu (dodají jídlu bílkoviny).

Související recepty