Zapečený květák

Zapečený květák
Počet porcí: 2-3 porce
Doba přípravy: 45 minut
Ingredience:

1 menší květák
4 střední brambory
50g veganský sýr na rozpečení (např. Violife)

bešamel
250 ml sójoveho (popř. jiného rostlinného) mléka
20 g řepkového oleje
20 g hladké mouky
sůl, pepř

Postup:

Bešamelová omáčka: Sójové mléko necháme v hrnci 5 minut provařit. Na oleji orestujeme hladkou mouku, zalijeme mlékem a za pravidelného míchání vaříme 15 minut. Jakmile je omáčka lesklá a hladká, osolíme ji a opepříme.

Květák opláchneme a rozebereme na růžičky. Brambory opláchneme, oloupeme a nakrájíme na plátky. V osolené vodě je krátce povaříme (měly by zůstat polotvrdé) a scedíme. Zapékací misku či remosku vymažeme olejem či kokosovým tukem a na dno naskládáme růžičky květáku a kolečka brambor. Osolíme je a zalejeme připraveným bešamelem. Dáme péct do předem vyhřáté trouby pro 180 °C na 25 minut. 5 minut před koncem posypeme povrch nastrouhaným sýrem a necháme jej rozpéct.

Podáváme se zeleninovým salátem nebo fermentovanou zeleninou. Hodí se také zapečený květák posypat kostičkami orestovaného tofu či tempehu (dodají jídlu bílkoviny).

Líbil se vám recept? Pošlete ho dál:

Související recepty