1 balení těstovin (kolínka, vrtulky)
1/2 balíčku veganského sýra vhodného pro zapékání
1 balení mraženého špenátu (500g)
větší cibule
1 balíček uzeného tempehu
1 menší miska dušených hub
1 lžíce luštěninové mouky
3 stroužky česneku
špetka pepře
2 lžíce lahůdkového droždí
Nevíte, kam s přebytkem lesních hub? Vyzkoušejte tento recept, který zabere o něco více času a čistého nádobí, ale zase nedá tolik práce.
Pokud máme čestvý špenát a houby, nejdříve je podlejeme trochou vody a každé zvlášť udusíme na pánvi nebo v nepřilnavém hrnci, dokud neztratí větší část objemu. Já jsem využil již podušené houby a mražený špenát, když jsem nechal roztopit. Špenát dochutíme solí, pepřem, rozetřeným nebo najemno nastrouhaným česnekem a lahůdkovým droždím. Těstoviny vložíme do vřící osolené vody a uvaříme al dente. Po zcezení do horkých těstovin nastrouháme půlku veganského sýra a přidáme lžíci luštěninové mouky (já jsem použil cizrnovou), která poslouží jako vhodné pojivo.
Mezitím si na pánvi na dvou lžicích řepkového oleje orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Jakmile začne sklovatět, přidáme na drobné kostky pokrájený uzený tempeh a opékáme společně, dokud cibule nezačne zlátnout. Přidáme ochucený špenát a houby a promícháme vše dohromady. Tuto směs pak zamícháme do těstovin, přemístíme do remosky nebo zapékací misky a pečeme na 180°C zhruba 25 minut, dokud se na povrchu nevytvoří křupavá krusta.
Před podáváním necháme cca 10 minut vychladnout odklopené, aby se vypařila přebytečná pára. Zapečené těstoviny pak budou soudržnější. Podáváme bohatě obložené zeleninou.