Zapečená růžičková kapusta

Zapečená růžičková kapusta vegan
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 45 minut
Ingredience:

500g růžičkové kapusty
1000g brambor
2 cibule
hrst cherry rajčat
250 ml sójové smetany
2 lžíce lahůdkového droždí
2 lžíce veganského másla (např. Alsan)
sůl, pepř, sušený česnek
1 balení oblíbeného tofu (použila jsem marinované, ale může být i uzené nebo natural)
hrst vlašských ořechů
olej
sójová omáčka (např. Tamari)
agávový sirup
na ozdobu – čerstvé bylinky, třeba pažitka 😊

Postup:
  1. Zapneme troubu na 200°C.
  2. Brambory neloupeme. Pouze je očistíme hrubou stranou čisté (nové) houbičky na nádobí. Nakrájíme na čtvrtinky. Pokud jsou velké, tak na osminky. Vložíme do studené vody, osolíme 1 lžičkou soli. Přivedeme k varu, poté plamen ztlumíme a vaříme 5 minut. Vodu slijeme a brambory nasypeme do pekáče.
  3. Kapustu také očistíme. Zpaříme horkou vodou (můžeme také použít mraženou růžičkovou kapustu). Vložíme na pánvičku spolu s cibulí nakrájenou najemno a máslem. Lehce orestujeme. Osolíme, opepříme. A přesuneme do pekáče k bramborům.
  4. Zalijeme smetanou smíchanou s 2mi lžícemi lahůdkového droždí. Osolíme, opepříme podle chuti, posypeme sušeným česnekem. A vše společně promícháme. Navrch poklademe několik cherry rajčat a vložíme do předehřáté trouby.
  5. Pečeme 15 – 20 minut.
  6. Mezitím si připravíme posypku z tofu a ořechů, která nám dodá bílkoviny a zároveň křupavý element do tohoto jídla. Tofu nakrájíme na velmi malé kostičky. Na pánvi na oleji ho orestujeme do zlatova. Přidáme vlašské ořechy, které jsme před tím na prkýnku plochou stranou nože lehce nadrtili. Společně promícháme a odstavíme z plotny. Zalijeme sójovou omáčkou smíchanou s agávovým sirupem. Mícháme dokud nejsou všechny kousky tofu a ořechů obalené touto zálivkou.
  7. Hotovou zapečenou kapustu s bramborami servírujeme na talíři posypanou opečeným tofu s ořechy a nasekanou čerstvou pažitkou. 👌👌

Dobrou chuť 🍽

Související recepty