1 větší červená cibule
400 g žampiónů
1 hrnek kulatozrnné rýže
1,5 hrnek horké vody
1 hrnek kokosového mléka
koření: houbové koření (usušené a pomleté houby), pepř
olivový olej
Houbová rizota mají poměrně nevýraznou barvu. I proto jsem využil červenou cibuli, která má navíc sladší chuť. Cibuli oloupejte, nakrájejte na drobno a osmahněte na oleji do sklovata. Žampióny očistěte a pokrájejte na plátky (velké hlavičky ještě přepůlte). Přidejte polovinu na pánev a 2 minuty restujte. Přidejte druhou polovinu žampiónů a společně osmahněte dalších cca 3 minuty (pokud přidáte všechny žampióny najednou, pustí hodně vody).
Jakmile žampióny zmenší objem a většina šťávy z nich se odpaří, přidejte rýži a minutu na sucho zasmahněte. Zasypejte lžičkou houbového koření (z mletých hub), zalejte hrnkem horké vody, osolte a nechejte za občasného míchání dusit. Jakmile se voda téměř vstřebá do rýže, podlejte ji dalším půlhrnkem vody. Po několika dalších minutách přidejte přidejte hrnek (či menší plechovku) kokosového mléka a pravidelně míchejte. Škrob z rýže by měl společně s houstnoucím mlékem vytvořit příjemně nasládlý lehký krém.
Žampiónové rizoto je poměrně chudé na bílkoviny. Na talíři jej můžete posypat semínkovou posypkou s lahůdkovým droždím, na sucho opraženými vlašskými ořechy nebo na drobno pokrájeným, do křupava opečeným tofu.