2 lžíce sójové omáčky
1/2 lžičky tekutého kouře
1 lžíce sirupu (datlový, rýžový)
1 lžíce vody
100g kokosových lupínků
Toužíte po křupavé veganské “slanině”, kterou můžete ozvláštnit krémové polévky nebo saláty? Zkusit to můžete z osmažených či opečených tenkých plátků tempehu či tofu, ale dnes vám poradím verzi s kokosovými chipsy.
V misce smícháme sójovou omáčku s datlovým či rýžovým sirupem, lžící vody a tekutým kouřem. Těch podle všeho jich existuje více druhů, já mám hodně hustý, se kterým je potřeba opravdu šetřit, má hodně výrazné aroma a je dost hořký. Vše důkladně promíchám, přidáme kokosové lupínky a necháme alespoň několik minut marinovat.
Mezitím předehřejeme troubu na 180 °C. Na plech vyložený pečícím papírem rozvrstvíme do tenké vrstvy lupínky. Pečeme jen 7 -10 minut, kokos rychle zlátne a brzy se by se mohl spálit. Necháme jej vychladnout a skladujeme v uzavřené nádobě.
Variant marinád se dá vymyslet více. Nemáte-li tekutý kouř, můžete použít sojovou omáčku Tamari a uzenou papriku.