Veganská “rybí” pomazánka

rybičková pomazánka
Počet porcí: 2 porce
Doba přípravy: 5 minut
Ingredience:

1 kostka uzeného tofu
1 menší cibule
1 lžíce rostlinné tatarky
1 lžíce tahini (z nepražených semínek)
1 lžička plnotučné hořčice
1 vrchovatá lžička řas nori (v podobě vloček)
volitelně: stonek řapíkatého celeru
sůl, mletý pepř a citrónová šťava podle chuti

Postup:

Vyzkoušel jsem řadu veganských “rybičkových” pomazánek, ale žádná nebyla ta pravá. Krátkým experimentováním jsem přišel na vlastní recept. Rybí chuť jí dodají vločky z mořské řasy nori (balí se do ní sushi). Jako bonus z pomazánky získáte slušnou porci denní dávky dobře vstřebatelného vápníku.

Budete potřebovat kostku uzeného tofu. Na tuto pomazánku se mi osvědčila značku Lunter, protože má měkčí konzistenci a jemnější chuť. Tofu postrouháme do misky na jemném struhadle.

Cibuli oloupeme a pokrájíme co možná nejjemněji, přidáme do misky a zamícháme. Přidáme další ingrediece (nori, horčici, tatarku), z tahini vybereme horní, tekutější část. Pomazánka by měla být spíše řidší. Důkladně zamícháme a ochutnáme. Podle chuti dosolíme, opepříme a okyselíme. Podáváme s čerstvým nebo na sucho opečeným pečivem a zeleninovou oblohou.

PS: Pokud vám chutná řapíkatý celer, můžete do pomazánky přimíchat jeden řapík, pokrájený na velmi malé kostičky

Související recepty