200g rýžové nudle
uzené nebo namarinované tofu
3 stroužky česneku
sójová omáčka
půl menšího pórku
1 větší mrkev
50 g arašídů
1 lžička třtinového cukru
Pad Thai je klasikou thajské kuchyně. Jde vlastně o smažené nudle, i v originální kuchyni často dělané s tofu. Můžete k nim přidat rozličnou zeleninu, klíčová je správná omáčka. V originále se používá rybí omáčka s tamarindovou pastou a šťávou z limetky. Ve zjednodušené veganské variantě využijeme sojovou omáčku Tamari a limetkou šťávu.
Základem jsou rýžové nudle. Těch existuje, podobně jako italských těstovin, rozličné množství druhů, různých šířek, kulaté nebo ploché. Některé stačí jen přelít horkou vodou, jiné je potřeba povařit. Rozhodující je návod na obale. Zalejte je horkou vodou nebo nechce krátce vařit a pojďme si mezitím připravit zbytek.
V hluboké pánvi na troše oleje orestujeme na malé kousky pokrájené tofu, přidáme mrkev, pórek (a další vhodnou zeleninu, podle sezóny) a chvíli opečeme. Přidáme také arašídy a lžičku třtinového cukru a necháme 2 minuty orestovat. Přidáme nadrobno nakrájený česnek, necháme jej rozvonět a přidáme nudle. Promíchame dohromady a jakmile budou nudle měkké, přidáme sójovou omáčku a limetkovou šťávu a chvíli společně mícháme. Do už chládnoucích nudlí se hodí přidat i nějaké klíčky (třeba mungo).