Tzatziki

Tzatziki
Počet porcí: 2 porce
Doba přípravy: 10 minut
Ingredience:

velký kelímek (400g) hustého rostlinného jogurtu
salátová okurka
3 stroužky česneku
malá hrst čerstvého kopru
panenský olivový olej
šťáva z citrónu
sůl, pepř

Postup:

Jogurtová omáčka tzatziki, původem z Řecka, se hodí jako dip k pečeným bramborám či hranolkům, falafelu, gyrosu, ale třeba i upečenému tempehu či seitanu.

Na veganskou variantu budeme potřebovat hustý rostlinný jogurt. Přirozeně husté jsou především ty sójové, asi nejlepší na českém trhu, ale také dost drahý, je od firmy Sojadé. Oloupanou okurku nastrouháme nahrubo a zlehka vymačkáme přebytečnou vodu. Smícháme s jogurtem, přidáme šťávu z citrónu, olivový olej a nadrobno pokrájený kopr, ochutíme pepřem a solí. Přidáme prolisovaný česnek a vše důkladně promícháme. Necháme vychladit v lednici.

Související recepty