Topinky s raw rajčatovým tatarákem a sezamezánem

Topinky s raw rajčatovým tatarákem a sezamezánem
Počet porcí: 2-3 porce
Doba přípravy: 20 minut
Ingredience:

tataráček:
50g sušená rajčata
200g čerstvá rajčata
stroužek česneku
koření: bazalka, oregáno

sezamezán:
100g sezamové semínko
30g lahůdkové droždí
sůl
volitelně: 1/2 lžičky prášku ze sušené cibule

Postup:

Topinky sice nepatří mezi zdravé potraviny, ale občas zůstane doma zbytek starého chleba a člověka chytne večer mlsná. Raw tataráček a sezamezán však nutriční hodnoty vylepší příznivějším směrem.

Tataráček

Nejlépe v nožovém mixéru rozmixujeme sušená a čerstvá rajčata se stroužkem česneku a bylinkami (ideální je čerstvá bazalka). Vhodnější jsou suchá sušená rajčata, protože lépe natáhnou šťávu z čerstvých rajčat a tataráček bude hustější. Přidat můžete lžíci olivového oleje. Právě smícháním sušených a čerstvých rajčat můžete vyvážit jejich nevýraznou chuť v zimních měsících. Tataráček můžete inovovat podle toho, co máme po ruce – trochu červené papriky, balíček oliv, mrkev a podobně, rajčata by však měla být dominantní. Nejchutnější je čerstvě připravený.

Posypový sezamezán

Jak na to? Sezamové semínko umeleme nebo umixujeme ve stolním mixéru na jemnější prášek, na tři díly přidáme zhruba jeden díl lahůdkového droždí, větší špetku soli a pořádně promícháme. Zbytek sezamezánu můžeme uchovat ve skleničce v lednici a přidat ho do salátů, těstovin nebo s ním posypat chleba s pomazánkou.

Související recepty