800g malých brambor
1 větší cibule
2 stroužky česneku, event. sušený česnek
sůl, čerstvě mletý pepř, sušená petrželka
500g mražených fazolových lusků
3 – 4 balíčky marinovaného tofu
kvalitní sójová omáčka (např. Tamari)
agávový sirup
trošku citronové šťávy
olej
veganské máslo (např. Alsan)
250ml rostlinné smetany (použila jsem sójovou od Alpro)
1 – 2 hrnky sójového mléka
nakládaný zelený pepř
lahůdkové droždí
na ozdobu oblíbenou zelenou bylinku
- Toto jídlo se skládá ze 4 komponentů, které si postupně připravíme. Začneme bramborami, které neloupeme, pouze je umyjeme. Vložíme do hrnce, zalijeme vodou a osolíme lžičkou soli. Přivedeme k varu, poté plamen ztlumíme a vaříme 10 minut. Scedíme a dáme prozatím stranou (těsně před servírováním je na pánvi na másle orestujeme).
- Nyní si připravíme pepřovou omáčku – na másle necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Jakmile se nám rozvoní, lehce osolíme, opepříme čerstvě mletým pepřem, zasypeme několika lžícemi lahůdkového droždí a zalijeme hrnečkem sójového mléka. Necháme chvilku provařít. Poté směs rozmixujeme v mixéru.
- V hlubší pánvi nebo v menším hrnci na troše másla orestujeme zelený nakládaný pepř (řídím se heslem 1 zarovnaná čajová lžička na 1 porci omáčky). Poté zalijeme rozmixovanou směsí z kroku 2 a přilijeme sójovou smetanu. Necháme 5 – 10 povařit, aby se omáčka zredukovala (pokud je moc hustá – přilijeme trochu sójového mléka, pokud naopak příliš řídká – přisypeme lahůdkové droždí). Poté dochutíme cca 1 lžící sójové omáčky a 1 lžičkou citronové šťávy.
- Omáčku dáme stranou a orestujeme si na másle zelené fazolky, stačí jim 3 minutky. Chceme, aby zůstaly křupavé. Lehce je osolíme.
- Na trošce másla si také orestujeme uvařené brambory. Posypeme sušenou petrželkou, můžeme lehce osolit (záleží jak máme slanou omáčku).
- Poslední nám zbývá připravit steaky – každé tofu si podélně rozkrojíme a pak ještě šikmo. Z jednoho balíčku tedy budeme mít 4 trojúhelníky. Na trošce rozehřátého oleje tofu osmažíme z obou stran dozlatova (tip: pokud máte doma gril pánev se zvlněným dnem, použijte ji – tofu lépe vypadá s těmi upečenými proužky). Poté vypneme sporák a obě strany každého steaku postupně mašlovačkou pomažeme směsí sójové omáčky + agávového sirupu. Už nepečeme, sójová omáčka by se nám na tofu spálila. Rovnou servírujeme.
- Brambory na talíři posypeme čerstvými bylinkami. Nebo, v mém případě, nasekanými špenátovými listy. Můžeme také talíř kolem dokola na ozdobu posypat čerstvě namletým pepřem.
Dobrou chuť.. 😊