balíček natural tofu
1 malá cibule
zeleninu (papriku, mrkev, čínské zelí…)
houby (žampióny, jidášovo ucho, shitake)
30 g arašídů
koření na čínu
1 lžíce škrobu
Tento recept se dá různě obměňovat podle zeleniny a koření, které máme zrovna po ruce.
Balíček natural tofu nakrájíme na tenké plátky a uprostřed ještě na půl a naložíme je alespoň na hodinu do kvalitní sójové omáčky, dochucené případně dalším kořením dle chuti.
V hluboké pánvi (nejlépe wok) pak okapané plátky tofu zprudka osmažíme z obou stran na oleji, dokud nedostanou zlatavou „kůrčičku“. Poté je vyjmeme na talíř a na oleji orestujeme nahrubo pokrájenou cibuli. Po dvou minutách přidáme na malé plátky či kostky pokrájenom zeleninu, kterou zrovna máme po ruce. Může to být např. paprika, mrkev, čínské zelí, pórek, brokolice… Pro pestřejší chuť se hodí také houby (čerstvé žampióny, předem namočené jidášovou ucho či shitake) a oříšky (arašídy, kešu).
Vše společně 2 – 3 minuty orestujeme. Do směsi vrátíme osmažené plátky tofu, promícháme a zalijeme 100 ml studeného zeleninového vývaru, ve kterém rozmícháme lžíci kukuřičného či tapiokového škrobem či solamylu. Dosolíme a dochutíme (sójovou omáčkou nebo omáčkou hoisin) Za rychlého míchání chvíli ohříváme, dokud „omáčka“ nezhoustne. Podáváme s rýží.