Potřebovat budete 2 velké mrkve, 2 velké petržele, menší kus celeru a 2 velké cibule, všechny zeleniny by měly být nakrájeny na větší kousky. Krátce je orestujeme na 3 lžičkách sezamového oleje, poté je zalijte vodou tak, byla zelenina ponořeny. Osolte, přidejte 2 bobkové listy, 3 kuličky nového koření, 3 hřebíčky, 3 kousky jalovce a 3 polévkové lžíce ume octa. Vařte na mírné plameni, dokud zelenina nezměkne. Přeneste do mixéru a vše rozmixujte do hladka. nebude hladké. Vraťte se do hrnce, nechejte trochu zredukovat a nakonec zjemněte rostlinnou smetanou (já používám rýžový krém).
Tento český omáčkový klenot podávám na pštrosích knedlících naplněných uzeným tofu: nejdříve jsem vařila jáhly v poměru 1: 2,5 zrna k vodě, asi půl hodiny. Po ochlazení jsem přidala kukuřičnou mouku, dokud jsem neměla tuhé těsto, které drželo při sobě (je to složité, chce to trochu cviku, aby to bylo správně!). Mezitím jsem na oleji zpěnila jemně nakrájenou cibuli a pak přidala uzené tofu nakrájené na malé kostičky a společně smažila, dokud cibulka nebyla zlato-hnědá. Po ochlazení jsem použila tuto směs na naplnění knedlíků – těsto jsem rozválena do tvaru sušenky, naplnila menším množstvím tofu a zabalila do těsně uzavřené koule. Knedlíky jsem vařila ve slané vodě, dokud nevypluly ze dna nádoby až k povrchu. Přesný čas závisí převážně na velikosti knedlíků.
Recept pochází z kuchařky Dagmar Lužné.