Šoulet z naklíčeného hrachu

Šoulet z naklíčeného hrachu
Počet porcí: 2 porce
Doba přípravy: 45 minut + klíčení hrachu
Ingredience:

hrnek hrachu
hrnek ječných krup
cibule
sůl, pepř, majoránka, česnek

Postup:

Tradiční šoulet se připravuje z vařeného hrachu. Já jsem si ale v poslední době oblíbil hrách naklíčený. Sice si na něj musíte dva dny počkat, ale čistého času jeho příprava zabere jen několik minut. Celý zelený hrách přebereme od úlomků. Pak jej v klasické sklenici “zavařovačce” zalijeme alespoň dvojnásobkem vody a necháme nabobtnat. Pak jej 2-3x denně proplachujeme, dokud nevytvoří cca centimetrové klíčky. V letních měsících to trvá zhruba 48 hodin.

Kroupy propláchneme a ideálně necháme také nabobtnat alespoň několik hodin (vaří se pak kratší dobu). Osolíme a uvaříme do měkka. Na pánvi rozehřejeme řepkový olej, na kterém osmažíme nadrobno pokrájenou cibuli do zlatova. Přidáme naklíčený hrách a několik minut jej orestujeme. Osolíme, přidáme rozetřený či nadrobno posekaný česnek a nakonec vše promícháme s kroupami. Na závěr chutíme majoránkou a čestvě mletým pepřem.

Podle klasického receptu se šoulet ještě zapéká v pekáčku, servírovat jej ale můžete rovnou. Výbornou přílohou je kysané zelí.

Pavel Ovesný   Tagy: Hrách Kroupy   Kategorie: Hlavní chody

Související recepty