160 g ovesných vloček
50 g lněných semínek
50 g vlašských ořechů
50 g mandlí
100 g slunečnicových semínek
100 g dýňových semínek
30 g chia semínek
20 g psyllia
3 lžíce oleje (nejlépe kokosového)
1 lžíce agávového sirupu
1 lžička soli
350 ml vody
Semínkový chléb je skvělou alternativou ke klasickému pečivu. Připravit si můžete i v bezlepkové variantě, jako je náš recept (abyste měli jistotu, pořiďte si ovesné vločky označené jako bezlepkové, které se zpracovávají samostatně mimo lepkové obiloviny).
Postup je velmi jednoduchý. Nejprve smíchejte všechny sypké ingredience (ovesné vločky, lněná semínka, vlašské ořechy, mandle, slunečnicová semínka, dýňová semínka, chia semínka, psyllium). Přidejte rozpuštěný kokosový olej, agávový sirup a vodu. Opět promíchejte a směs nechte přibližně 2 hodiny v lednici, aby se chutě propojily a psyllium do sebe vtáhlo přebytečnou vodu. Právě psyllium určitě nevynechávejte ani ho ničím nenahrazujte. Díky němu celý chléb drží pohromadě.
Po 2 hodinách směs přendejte do zapékací mísy vystlané pečícím papírem. Průběžně obsah důkladně stlačujte lžící, aby se vám chleba po rozkrojení nerozpadal. Pečte na 180 °C přibližně 30 minut.
Toto množství odpovídá formě o rozměru 30×11 cm. Ale pokud vám trochu směsi zbyde, přidejte do ní větší množství agávového sirupu a zkuste upéct několik křupavých cookies.