1 menší hlávku zelí
2 větší mrkve
1/2 lžíce soli
1 menší cibule
zálivka
150ml sojanézy (nebo jiné rostlinné majonézy)
150ml rostlinného jogurtu
2 lžíce octa (jablečného, vinného)
1 lžička třtinového cukru
čerstvě mletý pepř podle chuti
Hlávkové zelí zrovna neokupuje přední stránky magazínů o výživě. Přitom jde o celoročně cenově dostupnou zeleninu, která se může pochlubit nízkou kalorickou hodnotou k poměru vysokému podílu vitaminu K a především C. Tradiční salát coleslaw je jednou z možností, jak získat tento důležitý, ale teplotně citlivý vitamin.
Zelí nakrouháme na tenké plátky. Zasypeme půl lžící soli, promícháme a osolené zelí silně mačkáme, podobně, jako když jej chystáme na kysání. Cílem je, aby zelí změklo a pustilo šťávu. Tu pak slijeme a můžeme ji doředit vodou a vypít. Cibuli pokrajíme na drobno a mrkev nastrouháme na hrubo. Vmícháme do zelí.
Zálivku připravíme tak, že cukr rozpustíme v octu, přidáme sojanézu a jogurt a vidličkou vše důkladně rozmícháme. Ochutnáme a případně ještě přisolíme a popepříme podle chuti. Zálivku zamícháme do zelí a necháme chvíli odležet. Salát podáváme jako oblohu. Pokud jej chceme povýšit na hlavní jídlo, přidáme zdroj bílkovin – skvěle funguje na menší kostky opečený uzený tempeh.