Rýžový nákyp s meruňkami

Rýžový nákyp s meruňkami
Počet porcí: 2-3 porce
Doba přípravy: 45 minut
Ingredience:

1 hrnek lepivého druhu rýže
2,5 hrnku vody
skořice podle chuti
30 g rozinek
100 g sušených meruněk
sladidlo podle chuti
hrst lískových ořechů
2 jablka

Postup:

Nesířené sušené meruňky pokrájíme na čtvrtky a společně s rozinkami je namočíme do sklenice plné vody (tzv. sedmičky). Ideálně je tak necháme nabobtnat přes noc.

Voda díky tomu zesládne a není pak nutné používat tolik sladidla. Rýži propláchneme, přidáme slitou vodu z namočeného ovoce, přidáme špetku skořice a vše uvaříme do měkka. Rýže bude lehce krémovitá.

Do ní pak zamícháme namočené rozinky a švestky a případně ještě dosladíme. Vše řádně promícháme a navrstvíme do předem připravené skleněné zapékací mísy nebo do remosky. Nahoru nastrouhamé dvě jablka a posypeme nasekanými ořechy.

Pečeme na 180° C přibližně 30 minut.

Pavel Ovesný   Tagy:   Kategorie: Dezerty & cukroví

Související recepty