varianta 1
1 hrnek červené čočky
litr horké vody
koření garam masala
špetka mletého koriandru
zeleninový bujón
olej
varianta 2
2 lžíce oleje
1 střední cibule
2 lžičky garam masala (nebo jiného indického koření)
400 g konzerva krájených rajčat (v sezóně čerstvá)
2 cm zázvoru
150 g červené čočky
plechovka kokosového mléka
Varianta 1 – Rychlá krémová polévka z červené čočky
Velice jednoduchá a sytá polévka na indický způsob, kterou uvaříte za čtvrt hodinky. Využívá největší výhodu loupané červené (a také žluté) čočky – nemusí se totiž namáčet. Na troše oleje rozvoníte lžičku garam masaly (nebo podobného koření, jako kari) a špetku mletého koriandru, zasypete červenou čočkou, přidáte zeleninový bujón a zalijete vroucí vodou. Zhruba po čtvrt hodině se už řádně nabobtnalá čočka začne rozpadat, buď jí pomůžete ponorným mixérem anebo ještě cca 10 minut necháte rozvařit na kaši.
Varianta 2 – Polévka z červené čočky s kokosovým mlékem
Tento recept trvá o 10 minut déle a je o něco pracnější, odměnou vám bude skutečně výtečná chuť. Na kvalitním oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli do zlatova, nastrouháme zázvor a přisypeme 2 lžíčky koření garam masala (popř. kombinace kari a chilli con carne). Krátce jej osmahneme, aby ztmavlo, ale nezhořklo. Přidáme krájená rajčata a necháme cca 5 minut odpařit vodu.
Přidáme loupanou červenou čočku, vařící vodu (poměr čočky ku vodě je zhruba 1:2) a osolíme. Jakmile začne čočka nabývat, je třeba ji pravidelně tu a tam zamíchat, aby se nepřipalovala. Zhruba po 20 minutách bude čočka měkká. Do polévky přidáme kokosové mléko a ještě 10 minut vaříme společně. Dochutíme (osobně mám raději, když je polévka lehce kyselá po limetkové šťávě).
Červenou, zelenou, žlutou, hnědou i černou čočku koupíte online v eshopu Grizly.cz.