základ
1 střední cuketa
4 rajčata
1 žlutá paprika
1 hrnek kukuřičných zrn
omáčka
1 hrnek vlašských ořechů
1 lžíce sojové omáčky
1 lžička mletého chilli
1/2 červené papriky
stroužek česneku
3 lžičky pomletých sušených rajčat
1 lžíce olivového oleje
2-3 datle
1 lžička tamarindové pasty
trochu vody
Pro tento recept jsem se inspiroval v knížce Živá kuchyně snadno a rychle od Judity Wignall, jen jsem jej lehce obměnil a zjednodušil. Vlašské ořechy jsem namočil přes noc do studené vody. Cuketu jsem předem pokrájel na menší kostičky, osolil, zakapal citrónovou šťávou a olivovým olejem, pořádně promíchal a nechal marinovat (ideálně alespoň půlhodinu předem). Pokrájel jsem papriku a rajčata na menší kousky, kukuřici nechal rozmrazit v teplé vodě (u ní si nejsem jistý, jestli splňuje podmínky “raw”) a vložil vše do misky k cuketě.
Do mixéru jsem přidal vlašské ořechy a ostatní ingredince a chvíli je společně pomixoval. Směs může být i hrubější, ale je důležité, aby se složky promíchaly a propojily. Příště zkusím vlašské ořechy posekat předem zvlášť, poté rozmixovat ostatní ingredience a smíchat obojí dohromady – tentokrát byly ořechy moc najemno a nevypadalo to zrovna vábně. Chilli přidávejte opatrněji podle toho, jak moc máte rádi pálivé. Ale po zamíchání do zeleniny už zdaleka tolik nežhne, jako samotná.
Jedinou obtížně sehnatelnou ingrediencí je tamarindová pasta. Můžete ji vynechat, ale právě ona tomu dává ten pravý šmrnc. O tamarindu vím spoustu let, přidává se např. do skvělého thai padu, ale narazil jsem na něj teprve nedávno ve skvělém obchůdku Chez Amis, který najde pár kroků od zastávky Lazarská v centru Prahy. Pokud sháníte různé suroviny, koření nebo čaje z Orientu, Blízkého východu, určitě tam vyražte.