vypeckované datle
oříšky (mandle, lískové ořechy)
kokos, sezam na obalení
Datle namočíme přes noc do vody, vodu ráno slijeme (popř. necháme jen trochu pro lepší rozmixování) a rozmixujeme na lepivá “povidla”. Ořechy (pro lepší stravitelnost nejlépe také namočené) rozmixujeme nahrubo. Smícháme ve větší misce, doporučuju přidávat datle do ořechů po menších dávkách a zkoušet konzistenci, která by měla být trochu tužší. Tvarujeme kuličky, které obalujeme v kokosu, sezamovém semínku nebo třeba namletém máku.
Tip: Příliš datlí způsobuje, že je pak směs příliš měkká a kuličky špatně drží tvar. Je potřeba těsto zahustit např. strouhaným kokosem, nejideálněji pak trochou rozmixovaných lněných semínek, které skvěle táhnou vodu a po namočení jsou výborným pojivem. Stejně jako všechno další raw cukroví je dobré příliš neotálet s konzumací.