1 hrnek pekanových ořechů
1/2 šálku lněného semínka
2 lžíce kokosového oleje
2 lžíce jablečného octa
půl lžičky chilli vloček
sůl podle chuti
Pekanové ořechy přes noc namočíme. Lněné semínko pomeleme nebo rozmixujeme na mouku. Pekanové ořechy je z mojí zkušenosti vhodné posekat v mixéru či robotu zvlášť, až poté přidat lněné semínko a další ingredience (já jsem přidal navíc oproti knížce Vegan v kondici, odkud recept pochází, ještě lahůdkové droždí a špetku drceného kmínu). V opačném případě může zůstat pár nerozmixovaných větších kousků ořechů. Z tohoto množství budou dva středně velké karbanátky. Pro živou variantu je stačí vytvarovat a rovnou servírovat. Je také možné ho upéct, cca 30 minut při teplotě do 150°C nebo zlehka osmahnout z obou stran na pánvi, ale pak ztratí spoustu prospěšných živin. Jako příloha se hodí zeleninový salát, s jedním karbanátkem vydá za poctivou večeři i pro většího hladovce.