2 středně velké cukety
5-6 namočených sušených rajčat
2 větší čerstvá rajčata
3 stroužky česneku
bazalka
olivový olej
namočené kešu oříšky
Cuketové špagety s rajčatovou omáčkou jsou spíše salátem než regulérním jídlem. Ale v parných dnech lidské tělo nemá potřebu tolik jíst a pokud navíc do omáčky přidáte nasekané namočené vlašáky a hrst klíčků, směle vás zasytí.
Nejlepší na cuketové špagety je přístroj zvaný spiralizér. Pokud ho nemáte, dá se alternativně cuketa zešikma postrouhat na hrubém struhadle, ale cuketa bude takto pouštět více vody. Cukety na špagety vybíráme ještě mladé, s tenkou slupkou a bez měkkého středu se semeny. Pro lepší chuť je můžete na dvě hodiny nechat marinovat s olejem, solí a bylinkami.
Sušená rajčata, pokud nejsou naložená v oleji, necháme namočit a změknout. Poté je dohromady rozmixujeme s čerstvými rajčaty, česnekem, čerstvou bazalkou a trochou kešu oříšků.
Pro zlepšení chuti a zvýšení výživnosti se je hodí posypat “sezamezán”, kdy se smíchají v poměru 2:1 pomletá sezamová semínka s lahůdkovým droždím a špetkou soli.