Rajská polévka

Rajská polévka
Počet porcí: 3
Doba přípravy: 20 minut
Ingredience:

větší cibule cibule
400 g čerstvých rajčat (popř. plechovky)
5ks sušených rajčat (volitelně)
zeleninový bujón
sůl a pepř
hrst lístků bazalky

Postup:

Rajská patří mezi polévkové klasiky. Za její oblíbeností jistě stojí i fakt, že zralá rajčata jsou jedním z nejlepších zdrojů oné páté chuti, zvané umami.

Příprava rajské polévky nezabere víc než 20 minut. Na dvou lžících oleje zpěňte nadrobno pokrájenou cibuli. Přidejte pokrájená rajčata (pokud používáte čerstvá, nejdříve je spařte a oloupejte), půl litru vody, zeleninový bujón (1 kostku nebo lžíci sypkého) a osolte. Vydatnější chuť získáte, pokud přidáte několik drobně pokrájených sušených rajčat.

Vařte zhruba čtvrthodinku a poté směs rozmixujte ponorným mixérem a dochuťte bazalkou a čerstvě mletým pepřem.

Pokud už se vám klasika přejedla, vyzkoušejte pikantní thajskou rajčatovou polévku nebo delikatesní polévku ze sušených rajčat.

Související recepty