Pilaf je něco, do čeho se pustím vždycky, když mám chuť na lehké, jednoduché a rychlé jídlo z “jednoho hrnce”. Zvláště, když j to z rychle uvařených a dobře chutnajících zrn, jako je quinoa.
Osmažte pokrájenou cibuli na troše oleje do sklovata. Přidejte na tenká kolečka pokrájenou mrkev a krátce orestujte. Teď je čas na důkladně propláchnutou quinou a vodu (na jeden hrnek quinoi dva hrnky vody). Osolíme (připadně použijeme sypký zeleninový bujón) a vaříme pod pokličkou 15-20 minut na mírném plameni, dokud nenasákne veškerá voda. Nakonec promíchejte s nakrájenou čerstvou petrželkou, medvědím česnekem a jarní cibulku. Čajová lžička ume octa pak pilafu přidá tu správnou živost.
Salát je také velmi jednoduchý: smíchejte stejného množství jemně strouhaného kyselého jablka a mrkve s kysaným zelím.