1 menší hrnek quinoi
2,5 hrnku vody
ovoce
semínka na posypání
volitelně lžička tekutého sladidla
Quinoa ke snídani? Tato pseudoobilovina se v množství bílkovin může měřit s ovesnými vločkami, navíc má kompletnější spektrum esenciálních aminokyselin. Pokud jsou vaše snídaně monotónní, dejte ji určitě šanci.
Hrnek quinoi zalejeme 2,5 násobkem vody. Přivedeme k varu a vaříme 12 – 15 minut. Quinoa je zpočátku sypčí, při delším vaření začně “kašovatět”. Vypneme ji podle konzistence, kterou chceme docílit a necháme chvíli vychladnout.
Mezitím si očistíme a připravíme ovoce (v tomto případě banán a hruška). Quinou přemístíme do misky a nahoru přidáme pokrájené ovoce. Posypeme semínky (sezamová zlepší vaši bilanci vápníků, chia nebo konopná zase omega-3 mastných kyselin), ale třeba také kokosem a podle potřeby dosladíme. Já jsem použil melasu, která je bohatá na řadu minerálů, jako je třeba železo.