1hrnek suché quinoi
větší cibule
lesní houby (300-500g, tedy cca 1 hluboký talíř), alternativně hlíva
uzený tempeh (volitelně)
olej na smažení
pepř
Quinou zalijeme vařící vodou v poměru 1:2 (quinoa/voda), vaříme cca 10 minut poté odstavíme (měla by zůstat lehce nedovařená). V hluboké pánvi nebo v hrnci osmažíme na drobno nakrájenou cibuli, jakmile zezlátne, přidáme (volitelně) na kostky nakrájený tempeh a orestujeme. Přidáme cca polovinu hub, pokrájených na menší kousky. Chvíli společně orestujeme, až houby zmenší svůj objem, podlejeme trochou horké vody, přidáme zbytek hub a za občasného míchání a podlévání (abychom pokryli dno) dusíme 10 – 15 minut. Po posledním podlití přichutíme trochou sójové omáčky a pepřem, přidáme quinou a za občasného míchání počkáme, dokud nevstřebá veškerý vývar, aby se spojily chutě. Podáváme podobně jako rizito (např. posypat nastrouhaným veganským sýrem či sezamezánem) se zeleninovou oblohou.