Polentové hranolky

Polentové hranolky
Postup:

Křupavé i bez přemíry oleje. Takové jsou hranolky z polenty. Jejich příprava je trochu pracnější, než u bramborových hranolků, ale věřte mi, stojí to za to. Stačí uvařit 1,5 hrnku polentové (kukuřičné) mouky ve dvojnásobném množství vody (pro 2-3 osoby), s přidáním velké špetky soli.

Existují různé způsoby, jak připravit polentu – nejdříve můžete přivést vodu k varu a pak pomalu přidávat kukuřičnou mouku za neustálého míchání. Můj oblíbený postup je nechat kukuřičnu mouku přes noc namočit ve stanoveném množství vody, příští den osolit, zakrýt a přivést k varu a pak půl hodiny vařit na nejnižším plameni.

Do husté, ale stále ještě krémové polenty pak přidávám rozmarýn a šalvěj (v čerstvém nebo sušeném stavu) a 2-3 polévkové lžíce oleje. Polentu pak rozetřete na rovnoměrnou vrstvu o tloušťce 1,5 – 2 cm na pečící plech. Nechte vychladnout a nechte jej několik hodin na chladném místě či v lednici ztuhnout. Teprve potom můžeme pomocí ostrého nože nařezat hmotu na “hranolky”. Vraťte je zpět na omytý plech a protože polenta je dostatečně mastná, není nutné plech olejovat. Hranolky pečeme po dobu 45 minut při teplotě 220 °C, zhruba v polovině je otočíme, aby se po obou stranách opekli do křupavá. Vychutnejte si je s čerstvým salátem!

Související recepty