150 g pohanky
150 g ječných krup
100 g červených fazolí
střední cibule
5 stroužků česneku
majoránka
olej
tamari (sójová omáčka)
sůl a pepř podle chuti
Fazole nechte namočené přes noc. Ráno stejně tak namočte kroupy a pohanku. Potom jednotlivé suroviny uvařte. Ideálně každou zvlášť, aby si zachovaly ideální konzistenci.
Mezitím si na oleji osmahněte cibuli. Jakmile budete mít luštěniny a obiloviny uvařené, smíchejte s cibulí. Fazole můžete částečně rozmačkat.
Do směsi přidejte prolisovaný česnek, majoránku, alespoň 5 polévkových lžic oleje, tamari podle chuti (přidávám přibližně 3 polévkové lžíce), sůl a pepř podle chuti.
Vložte do vymazané zapékací mísy a pečte při teplotě 220 °C přibližně 40 minut.
Pohankový prejt chutná nejlépe se zelím nebo rychle kvašenou zeleninou.