1 větší cuketa (cca 25 – 30 cm)
1 cibule
1 balíček uzeného tempehu
2 střední rajčata
pórek
česnek
bylinky (oregáno, bazalka, popř. provensálské koření)
50 g veganského sýru (např. Violife)
sůl
Na oleji necháme zpěnit na drobno pokrájenou cibuli. Uzený tempeh pokrájíme na malé kostičky a jakmile cibule začne zlátnout, přidáme ho k ní na pánev. Občas promícháme a necháme tempeh zlehka opéct.
Mezitím důkladně omyjeme cuketu a rozkrojíme podélně na polovinu. Lžící vydlabeme vnitřní část cca 1 cm od okrajů (pomůže opatrné nakrojení) a odložíme ji na talíř. Vzniklý důlek lehce nasolíme a necháme mírně vypotit. Díky tomu se cuketa rychleji upeče.
Vydlabaný vnitřek cukety nasekáme a přidáme na pánev. Na drobno pokrájíme další zeleninu, kterou máme doma. Vhodná je paprika, pórek, dýně, mrkev či batát. Přidáme opět na pánev, osolíme a necháme dusit. Až je vše podušené a změklé, přidáme na malé kostky pokrájená rajčata a bylinky (nejlépe čerstvé). Krátce orestujeme a stáhneme z ohně.
Z cukety vylejeme a případně ubrouskem vysušíme přebytečnou vodu. Naplníme ji opatrně směsí, posypeme nastrouhaným veganským sýrem a vložíme do zapékací misky, remosky nebo na plech. V předem rozehřáté troubě pečeme na 180 °C, dokud cuketa nezměkne. Což trvá cca 30 – 40 minut.
Cukety opatrně vyjmeme a na talíři je servírujeme s uvařenými brambory a sojanézou.