Pikantní červená čočka s fazolemi a rajčaty

Pikantní červená čočka s fazolemi a rajčaty
Počet porcí: 2 porce
Doba přípravy: 40 minut
Ingredience:

1 větší cibule
hrnek loupané červené čočky
hrnek uvařených červených fazolí (nebo sterilované z plechovky)
2 větší rajčata
4 hrnky vody
koření:
směs chilli con carne
garam masala
sůl
lžička zeleninového bujónu

Postup:

Na kvalitním oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku do zlatova až hněda, přisypeme podle chuti koření: chilli con carne, garam masala (poměr zhruba 1:1, případně upravíme podle toho, jestli preferujeme jídlo více pálivé), krátce jej osmahneme, aby ztmavlo, ale nezhořklo. Zamícháme a zalijeme vařící vodou. Do ní přidáme červenou čočku (poměr čočky ku vodě je zhruba 1:3-4), osolíme a jakmile začne čočka nabývat, je třeba ji pravidelně tu a tam zamíchat, aby se nepřipalovala.

Zhruba po půlhodině by se měla čočka začít rozpadat a utvořit hustou kaši, podle chuti ještě přidáme trochu sypkého zeleninového bujónu (pokud chceme jídlo pikantnější, můžetem přidat i rozetřený česnek), přidáme fazole, necháme za občasného míchání ještě zhruba pět minut obě chutě spojit. Nakonec přidáme nadrobno nakrájená rajčata a ještě chvilku povaříme (rajče tak dostane příjemně nakyslou chuť). Ideální příloha je jasmínová rýže.

Související recepty