květák
cizrnová mouka
2 lžíce oleje
kari koření (nebo jiné oblíbené)
javorový sirup
jablečný ocet
tamari
sůl podle chuti
Začneme tím, že připravíme samotný květák. Důkladně ho umyjeme a spaříme vroucí vodou. Pokud máte rádi, když je měkčí, nechte ho klidně v této vodě pár minut odpočívat. Mezitím připravíme směs, ve které jednotlivé růžičky obalíme.
Z cizrnové mouky, vody a oblíbeného koření (osobně používám kari koření, protože díky sladkokyselé omáčce je celý pokrm v asijském duchu). Konzistence by měla odpovídat trochu hustšímu palačinkovému těstu. V něm jednotlivé části květáku obalíme a rovnou pokládáme na pečicí papír. Potom už květák pečeme přibližně 15 minut na 200 °C.
Mezitím připravíme sladkokyselou omáčku. Je velmi snadná, stačí smíchat javorový sirup s jablečným octem a tamari v poměru 2:0,5:1. Množství závisí na velikosti květáku i na tom, jestli ji chcete použít i na polití přílohy. Na středně velký květák připravuji omáčku ze 6 lžic javorového sirupu, 2 lžic jablečného octa a 3 lžic tamari. Žádnou sůl už díky použité sójové omáčce nepoužívám. Omáčku můžete klidně naředit trochou vody. Na toto množství postačí asi 50 ml vody.
Po 15 minutách pečení květák vyndáme z trouby a jednotlivé růžičky trochu pomažeme olejem, aby byl křupavější. Potom pečeme dalších 10 minut.
Hotový květák servírujeme s rýží nebo zeleninovým salátem a na závěr ho štědře polijeme připravenou sladkokyselou omáčkou.