1 silken tofu (tzv. hedvábné tofu, ale dá se použít i klasické bílé tofu, je ale nutné přidat více mléka)
cca 200 g hrubé mouky
citronová šťáva z ½ citronu
rostlinné mléko dle potřeby
ovoce (meruňky, jahody, broskve, blumy aj.)
špetka soli
Patříte k milovníkům ovocných knedlíků? Je to taková naše česká specialita a nevím jak vy, ale u nás doma můžeme knedlíky nejen k obědu, jako hlavní chod, ale i jako dezert nebo na sladkou letní snídani. A tyto „tvarohové“ z tofu jsou i výživné, tak se jich nebojte. Jen varuji, že u jednoho knedlíčku určitě nezůstanete.
Postup:
Silken tofu rozmařkejte vidličkou, přidejte mouku, sůl, citronovou kůru a zpracujte v nelepivé těsto. Ideální konzistence dosáhnete přidáním rostlinného mléka. Množství závisí na „vodnatosti“ tofu, kdy silken tofu je více nasáklé tekutinou než klasické tofu natural. Liší se i podle výrobce. Silken tofu koupíte balené nebo čerstvé v asijských tržnicích nebo zdravých výživách. Těsto rozdělte na 8 – 12 částí (v závislosti na tom, jestli chcete knedlíčky velké nebo malé) a z každého kousku na pomoučněném vále vytvarujte placičku. Doprostřed každé placičky dejte ovoce a opatrně zabalte a vytvarujte knedlíčky.
Takto připravené knedlíčky vařte ve vroucí, osolené vodě tak dlouho, dokud nevyplavou na hladinu. Pokud si nejste jistí, že jsou knedlíčky hotové, vytáhněte jeden knedlík a rozkrojte ho. Knedlíky můžete ozdobit čímkoliv, co máte rádi – mákem, rozdrobeným sladkým tofu, kakaem, skořicovým cukrem, opraženou strouhankou nebo, stejně jako my, opraženým strouhaným perníkem (zn. Dubea má veganskou verzi), dosladit čekankovým sirupem a polít troškou rozpuštěného BioAlsanu.
Dobrou chuť!