Nudle soba s uzeným tofu

Nudle soba s uzeným tofu
Počet porcí: 2 porce
Doba přípravy: 15 minut
Ingredience:

1 balení nudlí soba (300 g)
1 kostka uzeného tofu (160 – 180 g)
2 jarní cibulky
100 g bambusových výhonků
2 menší mrkve
2 lžíce rostlinného oleje
omáčka hoisin nebo sójová omáčka

Postup:

Nudle soba je možné považovat za “japonské pohankové špagety”. Originální jsou drahé, cenově dostupnější jsou kombinované s pšeničnou moukou. Jejich výhodou je rychlá příprava během několika minut, takže se hodí jako alternativa rýžových nudlí v různých “stir fry” panvích. Třeba takto:

Ve středním hrnci dáme vařit vodu na nudle. Mezitím pokrájíme uzené tofu na velmi malé kostičky. Na pánvi rozehřejeme olej a tofu za občasného míchání několik minut smažíme do křupava.

Voda už bude v tu chvíli určitě vařit, takže ji zlehka osolíme a uvaříme v ní nudle soba podle návodu. Většinou je stačí provařit 3 minuty a ještě chvíli nechat v horké vodě. Poté je scedíme.

Než se tak stane, očistíme a pokrájíme na tenké plátky mrkve, jarní cibulku, využít můžete i další suroviny, které máte po ruce, jako je např. pórek, klasická cibule nahrubo nebo žampióny.

Jakmile se na povrchu tofu začne tvořit kůrčička, přidáme na pánev všechnu další zeleninu a pár minut restujeme. Přidáme zcezené nudle a vše důkladně promícháme. Nakonec směs ochutíme 1 lžící omáčky hoisin (tradiční nasládká omáčka s česnekem) nebo 1-2 lžícemi sójové omáčky, rozmíchané v 50 ml studené vody s 1 lžičkou škrobu. Vytvoří tak na povrchu nudlí lehce šlemovitou omáčku.

Podáváme se oblohovou zeleninou.

Související recepty