korpus
100g sušených datlí
100g sušených mandlí
krém
200g kešu
60g kokosového oleje
2 lžíce rostlinného sirupu
Korpus:
Varianta 1 (silný mixér): Mandle namočíme přes noc. Ráno je osušíme a rozmixujeme na hrubější mouku. Za dalšího mixování postupně přidáváme datle, dokud se nespojí v konzistentní těsto.
Varianta 2 (mixér se slabším výkonem): Kromě mandlí namočíme také datle. Vodu z nich slijeme (můžeme ji použít na doslazení např. kaše). Z datlí se pokusíme vymačkat co nejvíce vody. Mandle rozmixukeme na hrubější mouky a přidáme rovnou všechny datle. Těsto je v tomto případě měkčí a je potřeba jej zahustit některou z ingrediencí, která absorbuje část vlhkosti – hodí se například lžíce psyllia, tři lžíce strouhaného kokosu případně ovesné vločky (ty ovšem prošly tepelnou úpravou). Bylo by možné použít také mleté lněné nebo chia semínka, ale ty už ovlivňují chuť.
Těsto pak natlačíme do dortové formy a necháme v lednici ztuhnout.
Krém:
Kešu namočíme také přes noc a ráno vodu slijeme a oříášky propláchneme. Kokosový olej roztopíme ve vodní lázni, aby ztekutěl (pomůže to mixování). Kešu s kokosovým olejem a rostlinným sirupem (agávový, rýžový, datlový, švestkový…) rozmixujeme na hladký krém, který rozetřeme na korpus. Dozdobíme ovocem (je jsem použil borůvky).
Poznámky: toto byl můj první pokus o domácí raw dort. Konzistence korpusu byla o něco měkčí (silnější mixér jsem měl v opravě, tak jsem použil variantu 2), takže příště zkusím o něco více nahrubo pomletých ořechů s méně datlemi, které poslouží jako lepivé pojivo. Krém se mi zdál hodně tučný, příště chci vyzkoušet variantu s méně kešu a naopak ovocem, abych jej vylehčil. Na toto množství ingrediencí jsem použil formu o průměru 15 cm, příště vyzkouším širší průměr.