150 gramů oloupaných mandlí
1l čerstvé vody
Jak vyrobit mandlové mléko? Recept je jednoduchý: 150 gramů oloupaných mandlí zalijeme minimálně dvojnásobkem studené vody a necháme dvě až tři hodiny, ale ještě lépe přes noc nabobtnat. Vodu vylejeme a přilejeme čerstvou. Pokud máte silnější mixér, doporučuju dát vody z počátku méně, směs umixovat spíše na pastu a tu pak naředit podle potřeby. Mixovací proces je efektivnější, mandle se tak dostanou do častějšího kontaktu s noži. Poté pečlivě rozmixujeme a podle plánovaného použití buď rovnou zalijeme např. müsli, nebo přecedíme přes cedník, plátno nebo pytlík na ořechová mléka. Dochutíme dle libosti – třeba rozmixováním s ovocem.
Mandle jsou cennou, ale také poměrně drahou surovinou. Proto má smysl přemýšlet, jak zužitkovat také drť, která zbude po zcezení. Slupky obsahují antioxidanty, ale zároveň v drti překáží, takže je smysluplné si dát práci s jejich oloupáním nebo si koupit rovnou loupané mandle. Drť se dá kromě kaší a cukroví zužitkovat také na slano. Můžete z ní vyrobit tvaroh nebo sýr, obzvláště dobře chutnají, pokud je zfermentujete.
Mandlové mléko je díky zásaditosti výborným nápojem na překyselený žaludek. V tomto případě už jej však nesladíme. Loupané mandle jsou ale sladké, tak to není potřeba. K přednostem tohoto rostlinného mléka patří vysoký obsah vápníku, draslíku, fosforu a hořčíku. Pokud z něj budete chtít vyrobit jogurt, připravte se na fakt, že takřka nezhoustne (kupované mandlové jogurty jsou dohušťované škrobem) a je poměrně hodně kyselý. Chutí i konzistencí se blíží spíše kefíru.