Makové mléko

Makové mléko
Počet porcí: 2 porce
Doba přípravy: 5 minut + namáčení
Ingredience:

150g máku
1l čerstvé vody

Postup:

Mák zalijeme přiměřeným množstvím vody a necháme alespoň 4 hodiny (nejlépe přes noc) namáčet při pokojové teplotě. Ideálně je také, pokud “jdeme okolo” zamícháme, aby dobře nasákla tekutinu. Část semínek pravděpodobně zůstane plavat na hladině. Většinou jde o prázdné slupky, které mohou způsobovat hořkost. Nelitujte tak, že je vylejete i s vodou, ve které se mák namáčel. Ta totiž obsahuje tzv. antinutriční látky a také prach a drobné nečistoty. Slévání vody není zrovna v případě tak malých semínek zrovna snadný úkol. Část namáčené vody vám pravděpodobně zůstane.

Mák přemístěte do mixéru, zalejte nejdříve cca 1 hrnkem vody a rozmixujte na hustější pastu bílé barvy. Podle dalšího využití můžete rovnou přidat sušené ovoce (rozinky, datle, meruňky) nebo čerstvý banán, které “mléko” osladí. V opačném případě vás chuť spíše zklame. Dořeďte vodou na požadovanou hustotu a ještě vše chvíli společně mixujte.

Skladování makového mléka

Nakonec vše přeceďte přes sítko nebo plátno. Pokud mléko nespotřebujete, můžete jej uschovat do 48 hodin v lednici. V chladu se oddělí pevnější tučná část od vody, což je zcela přirozený proces. Mléko stačí protřepat nebo promíchat.

Bez cezení se mixovaná směs výborně hodí na zalití cereálií ke snídani. Zbytek precezeného máku můžete využít do kaše, dezertů či sladkého pečiva. Počítejte však s tím, že většina cenných živin se uvolnila do mléka.

Živiny v makovém mléku

Makové mléko je, podobně jako mandlové, je výrazně zásadité díky vysokému obsahu vápníku (1460 mg ve 100 gramech z něj dělá rekordmana nejen v rostlinné říši). Bohužel vápník z něj není díky chemickým vazbám a antinutričním látkám pro lidské tělo příliš efektivně využitelný. Proto jej také navzdory vysokému obsahu vápníku nenajdete mezi zdroji vápníku pro vegany. Z máku ale můžete získat také významné množství manganu, hořčíku a fosforu, antioxidačně působící vitamin E a vitaminy skupiny B.

Ještě poznámka k využití minerálů: díky namáčení je jejich využitelnost přece jen vyšší než u mletého máku. Ještě lepší stravitelnost umožňuje fermentace. Makový jogurt jsem zkoušel vyrábět několikrát, ale výsledek byl řídký, nakyslý a nepříliš chutný.

Využití makového mléka

  • Hodí se především jako samostatný nápoj, na přípravu různých koktejlů nebo do kaší a müsli.
  • Pro nevýraznou chuť a řídkou konzistenci se příliš nehodí pro vaření.

Jste ve výrobě rostlinných mlék začátečníci? Přečtěte si článek Rostlinná mléka – zásobárna plná vitaminů a minerálů

Související recepty